„Ordonanța ieftinirilor” pe care Executivul trebuia să o adopte în ședința de guvern de joi, a fost amânată pentru o zi.
Între timp, Consiliul Concurenței a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o adresă prin care atrage atenția asupra mai multor aspecte care ar putea împiedica atingerea scopului vizat de „Ordonanța ieftinirilor”, și anume acela de scădere a prețurilor produselor alimentare.
Astfel, în documentul obținut pe surse de Prima News, autoritatea de concurență semnalează lipsa din proiectul de Ordonanță a unor prevederi similare cu privire la aplicabilitatea restricțiilor pentru produsele provenite din import, de la persoane juridice care nu sunt înregistrate în România, pentru produse procesate în afara terotoriului național.
De asemenea, Consiliul Concurenței atrage atenția că modalitatea de implementare a cotei de adaos comercial cumulat pe întreg lanțul de distribuție, de maximum 5%, poate fi dificil de implementat, odată de actorii de la acest nivel nu cunosc informații sensibile referitoare la adaosul aplicat de concurenții acestora. Mai mult, această prevedere ar putea conduce la transparentizarea excesivă a pieței cu privire la anumite caracteristici extreme de sensibile cum ar fi prețul, costul sau adaosul comercial, care poate amplifica efectele negative asupra pieței.
Totodată, autoritatea de concurență apreciază că fixarea unui nivel de adaos, fie și maxim, care nu este considerat optim de către furnizori poate genera dificultăți în aprovizionarea pieței interne, ceea ce va avea un efect contrar scopului urmărit de „Ordonanța ieftinirilor”.
Cu toate acestea, Consilul Concurenței menționează în analiza sa că, având în vedere consultările cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care au relevat disponibilitatea operatorilor economici implicați de a participa și de a susține această măsură în forma propusă de Guvern, proiectul de OUG ar putea avea rezultatele urmărite, respectiv acela de scădere a prețurilor pentru produsele alimentare în cauză.