Congresul European de Agricultură Ecologică la Bordeaux

Orașul francez Bordeaux găzduiește Congresul European de Agricultură Ecologică, în perioada 16-17 iunie. Evenimentul reprezintă o oportunitate ca sectorul să fie auzit chiar dacă situația nefavorabilă se zbate între o scădere a consumului de alimente bio și impactul războiului din Ucraina. La Congres, o delegație ucraineană a subliniat situația agriculturii din țară.

Printre vorbitorii Congresului se regasesc reprezentanți la nivel înalt ai organismelor de elaborare a politicilor alimentare, cercetători, experți, fermieri, antreprenori, procesatori și comercianți cu amănuntul din toată Europa care își împărtășesc expertiza diversă și perspectivele practice.

Ediția din acest an se centrează în jurul „unui viitor mai organic pe drumul către realizarea Pactului Verde al UE”. Programul evenimentului include printre temele sale: cum pot contribui politicile Uniunii Europene și ale statelor membre la atingerea obiectivelor ambițioase și realizabile de 25% suprafețe organice până în 2030; realizarea ambițiilor strategiilor „Farm to Fork” și „Biodiversitate” ; organic- ca parte a soluției: agricultura, achizițiile și tranziția digitală; revizuirea pieței ecologice și cazurile practice.

Evenimentul reunește aproape 300 de reprezentanți ai sectorului și are loc pentru prima dată în afara unei capitale europene. Însă, într-o perioadă în care agricultura trece printr-o situație dificilă și în special sectorul ecologic, participanții vor să alerteze autoritățile publice. În centrul atentiei este continuarea eforturilor depuse până în prezent pentru creșterea ponderii agriculturii ecologice în producția globală.

Oportunități minime pentru agricultura ecologică în Ucraina

O delegație ucraineană a vorbit, în prima parte a congresului, despre situația țării. „În ciuda contextului foarte dificil în care trăim în Ucraina, fermierii noștri continuă să producă și ne continuăm munca pentru promovarea agriculturii ecologice”, a mărturisit Kateryna Shor, coordonatorul Ifoam Organics Internațional. „După război, nu vom mai putea relua ca înainte, cu agricultura preponderent intensivă. Nu ne putem întoarce la asta”, a continuat ea.

În Ucraina, parcelele ecologice reprezintă aproximativ 1% din suprafața agricolă utilă a țării (460.000 de hectare), adică cu 100.000 mai mult decât în ​​Noua Aquitaine, principala regiune agricolă din Franța. Aproape toate rutele de export sunt blocate, dar mai presus de toate, este exilul populației și precaritatea bruscă a celor care au rămas în urmă care au pus capăt oportunităților pentru agricultura ecologică în Ucraina.

România are aproximativ 3% agricultură ecologică

Suprafaţa cultivată ecologic din România este printre cele mai mici din Europa, aproape de trei ori mai mică decât media europeană, arată datele  Eurostat. În urma cu un an, Ştefan Gheorghiţă, doctor în ştiinţe agronomice spunea pentru Z.F: „Nu ştim cum se vor schimba lucrurile de anul viitor, pentru că în România nu avem o strategie în sectorul agricol, darămite în ceea ce priveşte evoluţia agriculturii ecologice”.

Abrogarea Re­gu­la­mentului CE 2003/2003, care intră în vigoare înce­pând cu luna aceasta, va deschide larg porţile pro­ducătorilor şi distri­bu­i­torilor din statele membre ale UE pentru a pune pe piaţă îngrăşăminte orga­nice şi chimice de calitate (din materii prime care conţin cantităţi foarte mici de reziduuri toxice pentru sol). Acesta permite comercializarea îngrăşămintelor organice şi organo-minerale în toate statele membre ale UE fără a mai fi nevoie să se obţină autorizaţii de punere pe piaţă din fiecare stat membru.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole