Nu se mai opresc conflictele între fermierii din sectorul vegetal și ciobani. Dacă în multe cazuri, cele două tabere pot conviețui în armonie, există și situații în care se ajunge la certuri, amenințări, sau chiar lucruri mai grave.
De această natură este și situația întâlnită într-o comună din județul Mehedinți, relatată de fermierul Lement Daniel Mihai în emisiunea ”Agricultura la Raport”. Acesta spune că de ani de zile se confruntă cu ciobanii care îi distrug culturile, iar apelurile sale repetate către autorități au rămas fără răspuns.
„Ne confruntăm și noi cu o situație foarte gravă, în comuna Tâmna, județul Mehedinți. Avem un pădurar care și-a adus frații cu oile, au aproximativ 200 de capete, sunt veniți din Dolj și ne pășunează terenurile, ne strică recoltele. Am făcut scris la prefectură, am făcut scris la postul de poliție și nu spun să ne ducem să ne judecăm cu ei. Avem și fotografii, și-au adus și porcii pe recoltele noastre.
Anul trecut, după toate divergențele avute cu dânșii, au venit și mi-au pus foc la baza furajeră. Stâna se află pe liziera Ocolului Silvic Strehaia, în pădure. Din 2018 am tot făcut plângeri, mă tot confrunt cu aceste situații. Nu se ia nicio măsură”, ne-a spus fermierul Lement Daniel Mihai, din județul Mehedinți.
Cazul nu este unul singular. Mulți fermieri cu experiență spun că s-au confruntat cu situații similare, însă delăsarea autorităților pare a fi un fenomen răspândit peste tot. Fermierul Ionuț Olteanu ne-a relatat soluțiile ”ingenioase” la care au recurs ciobanii pentru a-i distruge utilajele agricole, în urma conflictelor pe care le-a avut cu aceștia, după ce i-au pășunat culturile.
”Destul de frecvent se întâmplă ca turmele de oi să facă praf culturile. Proprietarii turmelor angajează oameni care n-au nici măcar buletin. Mie mi s-a întâmplat cel puțin de trei ori aceeași situație. Practic, îi duci la poliție, dar nu au ce să le facă. Mai sunt situații în care așa-zișii ciobani pun scoabe ca să faci pană la utilaje, sau înfig fiare în tulpina de porumb, ca să îți distrugă combina. Vorbesc doar din cele trăite de mine, ca fermier.
Sunt situații în care te mai și amenință. Avem o situație în fermă, s-au făcut tratamente fito-sanitare și au murit niște oi care au intrat să pască acolo; nu știu dacă efectiv au murit sau proprietarul le-a declarat. Și te amenință. Păi ce căutau oile acolo, pe cultura mea? Sunt multe anomalii și situații nerezolvate, iar soluții nu există. Cu bâta nu merge, că nu mai suntem în secolul al XVII-lea, poliția tot tergiversează, la procuratură nu are pe cine să tragă la răspundere efectiv, iar noi rămânem cu paguba. (…) Eu am cel puțin 15 astfel de situații în istoria mea de fermier. Nici măcar una nu a avut o finalitate”, a precizat Ionuț Olteanu pentru AGRO TV.