29 mai 2022 - 02:19

CONFLICT INTRE ROMAPIS SI ASAS IN URMA PREZENTARII RAPORTULUI ADER ASUPRA NEONICOTINOIDELOR

În data de 20.03.2019, Academia de Științe Agricole și Silvice „Gh. Ionescu Sisești” a susținut o conferință de presă cu tema „Impactul de mediu al utilizarii neonicotinoidelor în tratamentul unor culturi de câmp”. În fapt, conferința a constat în prezentarea făcută de reprezentanți ai consorțiului care administrează programul de cercetare științifică ADER 4.1.5. finanțat de MADR intitulat „Realizarea unui sistem de monitorizare și cuantificare a efectelor tratamentului semințelor cu insecticide neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin, tiametoxam) la culturile de porumb, floarea soarelui și rapiță, în condițiile agro-pedoclimatice specifice țării noastre asupra producției agricole și a populațiilor de Apis melifera”. O înregistrare video a celei mai mari părți a acestei conferințe gasiti aici.

 

Federația ROMAPIS își exprimă dezamăgirea și dezacordul pentru modalitatea în care ASAS a abordat tema conferinței, atât sub aspectul conținutului cât și a comportamentului față de o parte a publicului prezent.
Pe fond, din expunerea rezultatelor proiectului a reieșit clar că scopul acestei cercetări a fost acela de a se constitui într-o justificare a autorizărilor temporare pentru folosirea pesticidelor din categoria neonicotinoidelor acordate de MADR în ultimii 6 ani, prin derogare de la prevederile regulamentului european care interzice utilizarea acestora la nivelul întregii UE. Considerăm regretabilă utilizarea noțiunii de cercetare științifică în relație cu o intreprindere prin care se urmărește enunțarea unor anumite concluzii, dinainte stabilite, pentru a justifica acțiunile cuiva. Pe de altă parte, conform legislației europene, un program de cercetare este obligatoriu în cazul statului membru care emite derogări repetate, cu scopul de a demonstra că există procuparea pentru găsirea unor alternative la substanțele autorizate temporar (în mod excepțional și cu caracter de urgență) și nu pentru a le demonstra eficacitatea în combaterea dăunătorilor, nici a demonstra că acele substanțe ar fi inofensive pentru albine și alți polenizatori (ceea ce a fost deja suficient documentat la instituirea respectivelor interdicții). Pentru acest motiv, ROMAPIS își rezervă dreptul de a contesta la Comisia Europeană orice încercare de a se utiliza această cercetare în acest scop, inadecvată pentru argumentarea derogarilor emise de MADR.

Pe de altă parte, deși toți cei prezenți și-au declarat preocuparea pentru sănătatea albinelor și bunăstarea apicultorilor, reprezentanții sectorului apicol prezenți la conferință au fost în mod intenționat marginalizați. Cercetătorii din cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură, entitate prezentă printre membrii consorțiului, deși au fost principalii furnizori ai datelor din tabelele prezentate, nici măcar nu au fost nominalizați. Și nici nu au fost invitați să oferere, ca unicii experți din domeniul apicol participanți în proiect, interpretarea datelor culese de ei înșiși. Întrebările altui reprezentant al sectorului apicol prezent în sală nu au primit practic nici un răspuns din partea domnului președinte al ASAS Valeriu Tabără, insistențele acestuia fiind curmate prin luarea cuvântului pe motivul că ar fi monopolizat dialogul.

Considerăm, de asemenea, regretabilă strategia domnului președinte Tabără de a amenința apicultorii cu autorizarea organismelor modificate genetic în România, ca soluție pentru rezolvarea invocatei situații speciale în care s-ar găsi țara noastră în privința nivelului ridicat al infestării cu dăunătorii care constituie ținta neonicotinoidelor. În ciuda declarației domnului pereședinte, făcută chiar în cursul conferinței, de aderare la principiile Uniunii Europene, considerăm că asemenea abordări mai degrabă ne îndepărtează de celelalte state membre decât ne apropie.

Mircea Ciocan
Președinte ROMAPIS-Federația Asociațiilor Apicole din România

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.