2 august 2021 - 02:54

CONFERINTA LA NIVEL INALT CU PRIVIRE LA BOLILE TRANSFRONTALIERE LA ANIMALE A LUAT SFARSIT

Organizata in data de 10 iunie 2019, Conferinta la nivel inalt cu privire la bolile transfrontaliere la animale, a luat sfarsit.

La eveniment au participat ministrul Petre Daea, comisarul pentru sanatate si siguranta alimentelor, Vytenis Andriukaitis, Geronimo Branescu si presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Temele dezbatute in cadrul conferintei au reprezentat o reala importanta, acestea incluzand:

  • Perspectiva fermierilor cu privire la managementul riscului in bolile transfrontaliere, pentru asigurarea continuitatii activitatii;
  • Suportul FAO fata de statele care au fost afectate de bolile transfrontaliere;
  • Rolul EFSA in acordarea de asistenta a Statelor Membre pentru a infrunta aceste epidemii;
  • Experienta Statelor Membre in gestionarea bolilor transfrontaliere cu privire la Gripa Aviara;
  • PPA si Pesta micilor rumegatoare;
  • Implicatiile economice ridicate ale bolilor transfrontaliere in Europa.

De asemenea, la eveniment au participat si diferiti exoerti si cercetatori, cadre universitare si inalti oficiali europeni (Pekka Pesonen, secretar general al Copa Cogeca, Bernard Van Goethem, director DG Sante si Eran Raizman, expert superior la Biroul de sanatate si productie animala din cadrul FAO).

Potrivit ministrului Petre Daea, principalul obiectiv al conferintei a fost reprezentat de realizarea unui schimb practic de opinii si bune practici, dar si de gasirea celor mai eficiente cai de actiune pentru viitor, cu privire la gestionarea resurselor alimentare si mentinerea sanatatii animalelor.

Totodata, ministrul a pus accent pe eforturile Comisiei Europene, prin Directia de Sanatate si Siguranta Alimentara, si a evidentiat importanta managementului bolilor transfrontaliere impreuna cu sanatatea animalelor, ca fiind absolut vitale pentru asigurarea eficientei agriculturii in Uniunea Europeana.

In acelasi timp, eforturile Organizatiei pentru Agricultura si Hrana si ale Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala au fost de asemenea evidentiate, accentul fiind pus pe importanta unei colaborari si cooperari la nivel national, regional si continental, a diferitelor structuri veterinare in vederea unei bune combateri a bolilor transfrontaliere la animale.

Ministrul Petre Daea a mai declarat in urma unei analize care a vizat evolutia PPA in Romania, faptul ca incepand cu primul focar identificat, masurile cuprinse in Planul de Contigenta au fost imediat aplicate. Ca rezultat al acestei actiuni, un cuplaj institutional al celor implicati in combaterea PPA a fost realizat cu succes.