CONFERINTA EUROPAN 2019 A LUAT SFARSIT

În data de 12 iunie 2019, s-a desfasurat Conferinţa EUROPAN, organizată la Rin Grand Hotel din Capitală.

Dedicată sectoarelor de morărit şi panificaţie, această ediţie a reunit specialisti din domeniu care au dezbătut subiectele de interes actuale.

Printre invitaţii prezenţi, la eveniment au participat de asemenea şi domnul Alexandru Valentin Țachianu, Ministru Secretar de Stat MADR, Valeriu Tabără, Preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu Siseşti” (ASAS), Directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), George Bădescu,  domnul Şerban Pădure, Preşedinte al Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR) şi domnul Petru Alexe, profesor dr. ing în cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi.

Conferinţa a fost deschisă de către domnul Pavel Virgil, Vicepreşedinte al Patronatului Român din industria de Morărit şi Panificaţie (ROMPAN), care a prezentat pe lângă evoluţia industriei de morărit, panificaţie şi produse făinoase din România, împreună cu tendinţele de dezvoltare şi consum din acest segment, şi problemele actuale care au fost indentificate în prezent în acest sector.

Potrivit domnului Vicepreşedinte, forţa de muncă, creşterea preţului la energie cu peste 30% în 2018, politica dominantă a lanţurilor de magazine, tendinţa de scădere a consumului din cauza modificării obiceiurilor de consum şi a scăderii numărului de consumatori cu 15-20% şi evaziunea fiscală, reprezintă problemele aferente industriei.

În ceea ce privește deficitul forţei de muncă, domnul Pavel a susţinut faptul că lipsa numerică nu este singurul aspect care trebuie abordat, ci şi calitatea acesteia. În acest sens, ROMPAN organizează diferite programe de calificare profesională, însă, cu toate acestea, domnia sa a menţionat că pentru o formare completă este necesară şi implicarea Ministerului de Învăţământ care trebuie să se implice activ şi să regândească piaţa muncii.

În continuare, domnul Vicepreşedinte a prezentat situaţia submăsurii 4.2, Schema de ajutor GBER din cadrul PNDR 2014-2020, unde a precizat:

  • Numărul proiectelor depuse – 404, din care 202 aprobate;
  • Numărul de contracte semnate – 157;
  • Valoarea acestora – 94.814.647 euro;
  • Totalul sumelor alocate – 1173.848.503 euro.

Totodat, un studiu de piață privind produsele de panificație în România a fost prezentat de către domnul Pavel, în care s-au arătat tendințele de consum, frecvența consumului de pâine în funcție de tipul făinii și prețurile la pâinea de 0.500 KG în Europa.

Astfel, conform studiului, biscuiții au înregistrat o evoluție de volum de +12.5% și o creștere a prețurilor medii de +2%, cozonacii o evoluție de volum de +9.3% cu o evoluție a prețurilor medii de +3%,  pastele făinoase au cunoscut evoluții de volum de +2.9% și o mărire de preț mediu de +0.2%, iar produsele de patiserie au înregistrat evoluții ale prețurilor medii de +5% cu o evoluție de volum de +0.7%.

În ceea ce privește făina de grâu, mălaiul și pâina împreună cu specialitățile de panificație, prețurile medii ale acestora s-au mărit, în timp ce volumul a scăzut, după cum urmează:

  • făina de grâu: Evoluții ale prețurilor medii +4% – Evoluții de volum -2.3%
  • Mălai: Evoluții ale prețurilor medii +8% – Evoluții de volum -6.5%
  • Pâine și specialități de panificație: Evoluții ale prețurilor medii +6% – Evoluții de volum -2.2%

20190612 102843 20190612 103110

Luând cuvântul, domnu Secretar de Stat Alexandru Valentin Ţachianu, a preconizat o evoluţie bună atât a sectorului de morărit şi panificaţie, cât şi a celorlalte sectoare:

„Românii vor să consume produse de calitate, produse românesti. De aceea ştiu sigur că sectorul de morărit şi panificaţie şi toate celelalte în România vor avea succes în perioada ce urmeză şi schimbările nu trebuie să ne sperie, schimbările trebuiesc bine venite şi acceptate”, a declarat domnia sa.

În cea ce priveşte partea a doua a conferinţei, accentul a fost pus pe dezvoltarea sectorului de morărit şi panificaţie în retail-ul modern, tradiţional şi pe piaţa HoReCa, urmând ca în ultima parte să fie abordat viitorul sectorului de morărit şi panificaţie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole