Conferință despre agricultură și energie

ROM_6524Marți, 26 aprilie 2016, la sediul Institului Bancar Român din București, a avut loc Conferința Ligii Europene pentru Cooperare Economică (ELEC – European League for Economic Cooperation) intitulată “How can the Eu generate a virtuos circle in the Black Sea Region” – the case of food and energy security”.
La eveniment au participat prim-ministrul Dacian Cioloș, comisarul european pentru politici climatice și energie – Miguel Arias Canete, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Achim Irimescu, guvernatorul Băncii Naționale a României – Mugur Isărescu, directorul adjunct al Direcției Generale pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene, – Rudolf Moegele, Secretarul general al Guvernului – Sorin Chelmu.
De asemenea, ca invitați ai țărilor din regiune, la eveniment au mai participat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din republica Moldova – Eduard Grama, ministrul adjunct al Agriculturii și al Alimentației din Bulgaria – Vassil Groduev, asistentul directorului general al FAO pentru Europa și Asia Centrală – Vladimir Olegovich Rakhmanin, președintele ELEC – Baron Berdard Snow, alți reprezentanți ai autorităților bancare și economice din România și din regiunea Mării Negre.
Coferința s-a derulat pe două ateliere de lucru, respectiv agricultură și energie. Atelierul de lucru vizând agricultura (securitatea alimentară), prezidat de ministrul Achim IRIMESCU, a supus dezbaterii teme semnificative și actuale, cum ar fi: importanța securității alementare într-o regiune extinsă a Mării Negre, securitatea alimentară – sector important al securității statale și regionale, volatilitatea prețurilor, gestionarea risipei alimentare, migrația – furnizor de insecuritate alimentară pentru Europa, economia rurală generatoare de securitate/insecuritate alimentară.
Concluziile Conferinței ELEC privind factorii care aduc atingere securității alimentare în regiunea Mării Negre, au fost: lipsa de investiții majore pentru dezvoltarea sectoarelor cu valoare adăugată mare: zootehnie, industrie prelucrătoare; infrastructura nedezvoltată (inclusiv irigațiile); slaba organizare a fermierilor în structuri care să le faciliteze accesul la piață: asociații, cooperative, grupuri de producători; balanța comercială deficitară, dominată de produse cu grad scăzut de prelucrare din sectorul vegetal; insecuritatea generală din regiunea determinată de stările conflictuale și de migrație; gradul de accesibilitate încă redus al agricultorilor cu ferme mici la servicii financiare specifice; lipsa consolidării terenurilor prin comasarea parcelelor, ceea ce necesită o legislație specifică; pierderea de alimente din cauza capacității reduse de depozitare și gestionare care favorizează generarea de deșeuri alimentare; migrația tinerilor cu pregătire avansată; cercetarea slab finanțată, ceea ce necesită adaptarea structurală la cerințele pieței cunoașterii, mobilitatea prețurilor.
 

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.