4 august 2021 - 22:12

Conferința de presă MADR: “Consolidarea producătorului local”

Astăzi, marți, 17 noiembrie, de la ora 12:00, ministrul Adrian Oros a susținut la sediul MADR o conferință de presă — difuzată online — unde cel mai important punct de pe ordinea de zi a fost consolidarea producătorului local.

Cum și cine protejează producătorii români?

Se pare că în urma depunerii în data de 9 noiembrie a.c. a inițiativei legislative care implementează Directiva nr. 633/2019, ce incriminează practicile comerciale neloiale, producătorii români au o șansă excelentă să fie protejați și, poate, timid încurajați.

Scopurile implementării acestei Directive sunt realizarea unui lanț de aprovizionare cu alimente bine echilibrat și funcțional, combaterea comportamentelor care încalcă principiul bunei guvernanțe în relațiile comerciale, protecția producătorilor din sectoarele agricol și alimentar, protecția producătorilor și procesatorilor români.

Prevederile implementarii sunt: termene de platăclare (maxim 7 zile pentru produse proaspete, maxim 30 de zile pentru alte produse și maxim 30 de zile pentru produse fără valabilitate sau mai mare de 12 luni) și preavizul de minim 30 de zile.

Implementarea Directivei va interzice modificarea unilaterală a clauzelor din contract dar și perceperea de taxe ascunse (care ajung la unii retaileri până la 24% și iau diverse forme). Se interzice și plata pentru pierderile suferite în spațiile cumpărătorului.

De asemenea sunt interzise represaliile comerciale împotriva furnizorului, returnarea de produse nevândute, plata pentru listare și expunere, plata pentru amenajarea spațiilor de vânzare și a personalului care amenajează spațiile, practicarea schemelor de formare a prețului diferențiat pentru produse similare.

Cine se va ocupa de acerasta implementare? Consiliul Concurenței și MADR. consolidarea

Au fost trecute in revista si alte decizii in favoarea producatorilor romani si a producatorilor locali, intre care modificarea a doua norme legislative-cheie, dintre care HG-ul “laptele si cornul”. In caietul de sarcini s-a introdus explicit: “pana la 60% se va tine cont de lantul scurt de aprovizionare si de schemele de calitate (e.g. produs local, produs montan, produs traditional), astfel incat sa fie favorizat producatorul local”. Iar achizitiile care se fac de catre primarii sau consilii judetene sa se poata face legal prin acest HG.

In paralel se modifică prin Ordonanță de Urgență și Legea 69 / 2016 privind achizițiile publice verzi, tocmai pentru a oferi instrumente noi celor care fac achiziții.

“Pentru că, practic, noua strategie EU Green Deal (Pactul Verde European) ne permite sa transformam provocarile legate de mediu si clima in oportunitati, noi am inteles acest lucru, iar oportunitatea care ni se ofera este de a dezvolta pietele locale — in primul rand pietele publice — si de a consolida micul producator local” a mai subliniat ministrul.

In Legea 69 / 2016 a fost introdus articolul 2 b 1: “achizitiile publice ecologice sunt acelea care indeplinesc criterii ecologice sunt acelea care indeplinesc criterii ecologice si care au un impact redus asupra mediului si la alimente ne referim la lantul scurt de aprovizionare”, iar in cazul alimentelor sunt introduse schemele de calitate, produsele certificate, atestate si recunoscute pe scheme de calitate nationala si / sau europeana.

De remarcat ca a mai fost facut un pas: pentru ca la Comisie in afara de cele 7 produse IGP (cu Indicatie  Geografica Protejata), nu erau notificate si alte scheme de calitate, a fost notificata schema de calitate “Produs traditional”, unde Romania are 521 de produse, precum si “Reteta consacrata”, “Produs montan“, “Produs local”, si sunt in curs de evaluare “Calitate premium” si “Calitate garantata”. consolidarea

“Toate aceste scheme de calitate ne permit sa promovam in primul rand produsele locale, produsele traditionale — oriunde — fara sa mai fie pericol de infringement, si sa dam posibilitatea edililor, primarilor, consiliilor judetene ca pentru toate achizitiile publice (piata publica este o piata de cateva miliarde de euro, care a fost neglijata pana acum) sa aiba posibilitatea legala sa faca achizitii de la producatorii locali.” a mai spus ministrul Adrian Oros.