28 iunie 2022 - 12:11

CONFERINTA ANUALA PRIVIND INSTRUMENTELE FINANCIARE PENTRU AGRICULTURA SI DEZVOLTARE RURALA FINANTATE DIN FEADR 2014-2020

Ministrul Petre DAEA a participat în data de 4 iunie 2019 la cea de-a cincea conferință anuală a UE privind instrumentele financiare ale Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, în perioada 2014-2020, eveniment organizat de Comisia Europeană, prin Direcția Generală pentru agricultură și dezvoltare rurală și Banca Europeană de Investiții (BEI).

Manifestarea s-a bucurat de prezența comisarului european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil HOGAN, alături de reprezentanți la nivel înalt din sfera politică națională și europeană din cadrul Statelor Membre ale UE responsabili de agricultură și dezvoltare rurală. De asemenea, au participat specialiști ai autorităților de management pentru FEADR și ai agențiilor de plăți din Uniunea Europeană, precum și intermediari financiari, inclusiv instituții financiare, administratori de fonduri, instituții de garantare, asociațiile acestora și toți ceilalți actori din sectorul financiar implicați direct în gestionarea instrumentelor financiare ale FEADR. Nu in ultimul rând, au fost prezenți membri ai sindicatelor agricole, precum și toate asociațiile din sectoarele agricol, agro-alimentar și silvicultură.

Scopul conferinței a fost acela de a crea o imagine de ansamblu asupra propunerii Comisiei de a sprijini agricultura și dezvoltarea rurală prin PAC și prin instrumentele financiare, a oportunităților oferite de instrumentele financiare ale FEADR pentru statele membre și regiunile UE și a experiențelor autorităților de gestionare a FEADR în ceea ce privește utilizarea instrumentelor financiare.

- Publicitate -

În cadrul conferinței au fost prezentate exemple de proiecte care vizează susținerea infrastructurii rurale, prin utilizarea instrumentelor financiare ale FEADR, impactul și rezultatele FEADR.

În intervenția sa, comisarul Phil HOGAN a declarat: ”Agricultorii și fermele rurale funcționează în condiții de afaceri speciale și, prin urmare, necesită instrumente financiare particularizate. Colaborând cu BEI am făcut progrese importante în dezvoltarea acestora în ultimii ani, dar trebuie să facem și mai mult.” De asemenea, Comisarul Hogan a subliniat faptul că accesul la finanțare este esențial pentru modernizarea agriculturii și pentru dezvoltarea afacerilor și a spiritului antreprenorial în spațiul rural.

În deschiderea discursului său, ministrul Petre DAEA a ținut să adreseze mulțumiri Comisiei Europene, în special Direcției Generale pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și Băncii Europene de Investiții, pentru inițiativa de a organiza la București acest eveniment cu o tematică atât de importantă pentru Politica Agricolă Comună.

Ministrul DAEA a făcut referire la prioritățile și provocările de pe parcursul deținerii președinției Consiliului UE de către țara noastră: dezbaterea viitoarei Politici Agricole Comune în contextul negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual (2021-2027), asumarea unor obiective ambițioase pentru construirea unei Europe a convergenței, a valorilor comune, a unei Europe mai sigure, un actor global puternic.

Cele trei regulamente ce vizează Politica Agricolă Comună, respectiv planurile strategice, finanțarea, gestionarea, monitorizarea și organizarea comună de piață sunt în plin proces de analiză și, în funcție de interpretările diverse ale statelor membre, care au interese legitime pentru fermieri, se caută cele mai potrivite căi de legiferare pentru o implementare cât mai eficientă.

Ministrul a amintit de instrumentul financiar de împrumut cu partajarea riscului la nivel de portofoliu, finanțat prin PNDR 2014-2020, în sumă de aproximativ 94 milioane euro, pentru care s-au semnat acordurile operaționale cu băncile, în septembrie 2018, acestea fiind concretizate prin sprijinul reprezentanților Direcției Generale de Agricultură din cadrul Comisiei Europene.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale răspunde nevoilor-cheie identificate la nivelul Uniunii Europene și implicit la nivelul țării noastre privind sprijinul pentru finanțarea investițiilor în agricultură și dezvoltare rurală prin intermediul instrumentelor financiare”, a afirmat ministrul Petre Daea.

Fuziunea acestor resurse va genera credite de peste 150 milioane de euro pentru fermieri și pentru dezvoltarea întreprinderilor din mediul rural. Florentina TUDOR, directorul general al AM PNDR, a prezentat câteva din principalele avantaje ale acestui instrument financiar: mai multe fonduri puse la dispoziția beneficiarilor prin combinarea contribuțiilor intermediarilor financiari cu resursele pentru agricultură și dezvoltare rurală, creditarea cu prioritate a fermelor mici, alocări distincte pentru microcreditare, cofinanțarea proiectelor de investiții sprijinite prin grant, costuri mai reduse, condiții de creditare mai flexibile, reducerea necesarului de garanții, experiență pentru viitor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.