Condiții pentru a accesa 70.000 EURO prin submăsura 6.1 pentru tinerii fermieri

În urmă cu câteva săptămâni, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, anunța în premieră la AGRO TV suplimentarea sumelor care pot fi accesate de tinerii fermieri prin submăsura 6.1, pentru cei care îndeplinesc anumite condiții.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, consultanții invitați de Ovidiu Ghinea pentru a-i ajuta pe telespectatorii AGRO TV au venit cu câteva precizări importante legate de aceste sume pentru tinerii fermieri. Potrivit consultanților, finanțarea standard rămâne de 40.000 euro, respectiv 50.000 euro, iar suma va fi suplimentată cu 20.000 euro doar pentru cei care îndeplinesc anumite condiții specifice.

”Săptămânile trecute, în premieră la AGRO TV, domnul ministru Oros, chiar dacă nu discutasem în grupurile de lucru despre o modificare a sumelor alocate pentru tinerii fermieri, dumnealui a făcut o precizare în premieră unde ne-a dat niște informații, dar acestea trebuie spuse exact așa cum sunt ele. Sumele alocate pentru submăsura 6.1 rămân 40.000 euro pentru o dimensiune de până la 29.999 SO, respectiv 50.000 euro pentru o dimensiune de până la 50.000 SO. Aceste sume pot fi majorate cu 20.000 euro pentru o situație sau pentru cealaltă, doar în niște condiții foarte bine stabilite, nu oricum”, a explicat consultantul Florin Istrate.

Potrivit acestuia, una dintre condiții se referă la culturile ecologice: ”Adică tinerii fermieri sunt obligați să îndeplinească niște condiții. Una dintre ele este aceea ca cultura pe care o are sau urmează să o aibă într-un proiect, trebuie să fie făcută reconversie la cultură ecologic – o condiție, totuși, foarte serioasă. În unele domenii se poate, în altele nu se poate face acest lucru.”

Cealaltă condiție care poate aduce o finanțare suplimentară de 20.000 euro pentru tinerii fermieri se referă la procesare.

”Cealaltă condiție ține de partea de procesare, pentru beneficiarii care doresc ca o parte din producția obținută să fie destinată condiționării sau procesării. Acesta va reprezenta un element prin care se va putea majora acest sprijin”, a completat consultantul Levente Petriko.

Consultantul Florin Istrate a mai precizat că aceste două condiții nu sunt ușor de îndeplinit, mai ales ținând cont de faptul că legislația din România nu este una care să favorizeze fermierul. În acest context, ar trebui să acceseze finanțarea suplimentară doar tinerii fermieri care sunt siguri că pot să îndeplinească una dintre condițiile menționate. Altfel, aceștia riscă să trebuiască să returneze banii.

”Noi discutăm tot timpul de acest aspect de procesare. Și procesarea este o măsură foarte grea pe care ar trebui să o implementeze fermierii, din cauza faptului că nu avem o legislație unitară. Lucrurile nu sunt puse cap la cap, iar fermierii se confruntă cu această problemă. Un tânăr ar vrea, împreună cu consultantul, să facă acest lucru, dar de multe ori, pe perioada de implementare a proiectului întâmpină tot felul de probleme care sunt greu de rezolvat”, a explicat Florin Istrate.

Reamintim că bugetul alocat pentru tinerii fermieri prin submăsura 6.1 pentru perioada de tranziție este de 100 milioane de euro, însă există demersuri pentru ca acesta să fie ridicat chiar până la 200 milioane euro. Mai mult, au fost introduse câteva noi elemente la criteriile de selecție.

”Am introdus noi criterii de selecție în vederea unei coerențe interne la nivelul finanțării din perioada de tranziție. În primul rând, principiul integrării în cadrul planurilor de afaceri a activităților de protecție a mediului, privind gestionarea gunoiului de grajd, agricultura de precizie – adică dacă ai zootehnie și ai integrat și aceste lucruri care se pliază pe Green Deal, ai prioritate.

De asemenea, principiul integrării în cadrul planurilor de afaceri a construirii și modernizării a clădirii cu destinație agroalimentară, achiziție de echipamente în vederea creșterii performanței economice a exploatației. Un alt avantaj este principiul apartenenței la o formă asociativă. Încercăm și aici să-i stimulăm pe cei care sunt mici să intre în cooperative”, a precizat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pentru AGRO TV.

Pe această cale, le reamintim tinerilor din Diaspora care vor să se întoarcă în țară și să-și înființeze o exploatație agricolă că mai au timp până pe data de 4 mai să depună proiectele pentru a obține fondurile europene disponibile prin submăsura 6.1 pentru alocarea financiară 2014-2020. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a deschis, în perioada 4 ianuarie – 4 mai 2021, o nouă sesiune de primire a proiectelor dedicată tinerilor fermieri din diaspora. Alocarea financiară pentru această sesiune continuă este de 20 milioane de euro.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Am o stupina cu 120 familii de albine si doresc sa accesez masura 6.1.Stupina este inregistrata in2017 .Care sunt conditiile pentru aceasta masura?Va multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole