Condiție DURĂ impusă de Europa fermierilor români! 10% din suprafața agricolă, ELIMINATĂ

Ieri, la Strasbourg, Plenul Parlamentului European s-a reunit pentru a vota cele trei regulamente de bază ale Politicii Agricole Comune. Votul este unul care are consecințe directe asupra viitorului agriculturii europene și, implicit, asupra fermierilor români.

Una dintre condițiile cele mai dure care vor fi impuse începând de la 1 ianuarie 2023 face parte din strategia pentru biodiversitate a Uniunii Europene și se referă la scoaterea de la producție a 10% din terenul utilizat pentru agricultură în fiecare fermă.

Mai multe detalii despre acest subiect a obținut realizatorul Ovidiu Ghinea, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, într-un dialog cu Achim Irimescu, Ministru plenipotențiar, Șef secție agricultură, Reprezentant al României în Comitetul Special Agricol, Reprezentanța Permanentă a României la Uniunea Europeană.

”Sunt cerințe care ne ridică mari semne de întrebare. Spre exemplu, există două strategii în Pactul Verde European, una fiind Farm to Fork, iar cealaltă fiind strategia pentru biodiversitate. În strategia pentru biodiversitate se propune ca 10% din fiecare fermă să fie scoasă de la producție și devotată biodiversității. Deci, practic, un fermier care deține 1.000 de hectare, pe 100 dintre ele nu mai are voie să le cultive și trebuie să pună pădure sau pășune, deci să nu mai producă efectiv pentru agricultură. Este o provocare extrem de mare, pentru că fermierii vor pierde sume importante în acest mod. Sigur, ei pot să primească subvenție în continuare pe suprafața respectivă, dar nu au valoarea adăugată din agricultură. Această măsură va intra în vigoare din 1 ianuarie 2023.

Trebuie precizat un lucru: această măsură nu este în pachetul de reformă, ci în strategia pentru biodiversitate. Deși Parlamentul European a făcut presiune ca ea să fie inclusă în planul strategic, noi am făcut presiune în Consiliul de Miniștri să nu devină condiție obligatorie pentru Planul Național Strategic. (…) Pentru a atinge țintele din ”farm to fork” și din ”strategia pentru biodiversitate”, statului membru i s-a cerut de către Parlament și Comisie să introducă aceste cifre, să spună cum le abordează pentru ca în 2030 să ajungă la reducerea cu 50% a pesticidelor, 10% teren pentru biodiversitate etc. Toate aceste ținte nu sunt obligatorii deocamdată în PNS, dar cu certitudine, după adoptarea unei baze legislative, statele membre vor fi obligate să le introducă în planurile strategice. Deci nu se aplică de acum, dar e clar că din 2023 ne așteptăm la așa ceva”, a explicat Achim Irimescu în exclusivitate pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Toate chimicalele pot fi reduse prin introducerea in sol a cărbunelui activ vegetal (biochar) produs in Romania simultan cu energia termică si electrica din biomasa (deseuri agricole, forestiere, silvice, gunoi de grajd, deseuri menajere, namol de epurare, partea organica a materiei, etc. Europa sa dea pagini înapoi cu 2500 de ani pana la “Terra Pretta do Indio”,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole