20 aprilie 2021 - 23:38

Conditia OBLIGATORIE pentru a primi despagubirile de seceta! Anuntul lui George Scarlat

Fermierii așteaptă cu nerăbdare despăgubirile pentru secetă de la Ministerul Agriculturii, însă pentru unii, așteptarea ar putea fi în zadar. În cadrul celei mai recente ediții a emisiunii ”Agricultura la Raport”, ministrul secretar de stat din cadrul MADR, George Scarlat, a făcut câteva clarificări legate de condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor primii banii.

Potrivit oficialului MADR, cei care nu au suprafețele afectate de secetă în proporție de minimum 30%, nu vor primi despăgubiri.

”În ceea ce privește despăgubirile, vorbim de suprafețe calamitate la un grad de peste 30%. Am mai spus-o și aș vrea să atrag atenția din nou: dacă per ansamblul exploatației, suprafața totală nu este afectată în proporție de minim 30%, din păcate nu va intra la despăgubiri. De exemplu, dacă un fermier lucrează 200 de hectare – 100 de hectare neafectate într-o localitate și alte 100 de hectare în altă localitate, afectate în proporție de 30%, per ansamblu, suprafața nu este afectată 30%, deci nu va primi despăgubiri. Noi nu compensăm decât o pierdere de venit, nu o pierdere de valoare adăugată, de profit.

Cred că sunt foarte puține cazuri, pentru că, în general, cei care au fost calamitați, au fost calamitați pe întreaga suprafață”, a precizat George Scarlat în exclusivitate la AGRO TV.

În ceea ce privește tehnologia aplicată în culturile calamitate, secretarul de stat a precizat că nu se face o diferențiere la acordarea despăgubirilor în funcție de tehnologiile aplicate.

”Știu la ce vă referiți. Tocmai pentru că am dorit o implementare mai simplă și unitară și să câștigăm timp, am luat decizia să ținem cont de aceste devize cadru pe care ICEADR-ul ni le-a pus la dispoziție. Discutând cu formele asociative din sectorul vegetal, au fost mulțumite de ceea ce este prins în aceste devize”, a mai subliniat oficialul MADR.