14 mai 2021 - 18:37

Conditia care dezavantajeaza tinerii fermieri! Este corecta sau nu?

Submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri este un mijloc de susținere a tinerilor care vor să înceapă o afacere în agricultură. De multe ori însă, aceștai sunt împiedicați din a beneficia de banii europeni din cauza birocrației. În această situație se află și fermierul Cotuna Raul. Acesta ne-a trimis o scrisoare în care își exprimă problema întâmpinată în încercarea de a deveni beneficiar al submăsurii 6.1. Vă redăm mai jos mesajul integral al tânărului fermier.

În data de 18.04.2018 m-am înregistrat ca PFA la ORNC cu COD CAEN agricol pentru a putea depune un dosar pentru 6.1 – instalarea tinerilor fermieri. Am întocmit dosarul, am așteptat deschiderea sesiunii și apoi l-am depus. Am avut reușit 85 puncte, fără a avea studii agroicole, fonduri puține și a rămas să mai încerc. În 2019, nu s-a deschis sesiunea iar acum în 2020 urmează să se deschidă, după cum a fost anunțat, undeva pe la sfârșitul lunii aprilie.

Îmi exprim această părere deoarece aș dori să redepun un dosar pentru 6.1 – instalarea tinerilor fermieri dar mă împiedică acea condiție ”mai mult de 24 de luni până la depunerea cererii de finanțare, redată și mai jos.

Sunt sigur că în această situație sunt și alți tineri colegi fermieri, poate vă vor scrie și ei.

Doresc să specific că sunt fermier activ din 2018 de când m-am și înregistrat ca PFA , respectiv și la APIA. Consider că aș putea fi încadrat ca tânăr fermier și să devin eligibil pentru redepunerea dosarului dacă s-ar permite o derogare sau modificare în acest sens la condiția ”mai mult de 24 de luni”.

Demersul acesta ar fi unul necesar și benefic mai ales pentru tinerii care au depus dosarele și în 2018 dar din lipsa fondurilor au rămas dosarele în stare de eligibil – fără finanțare.

Nu este normal ca susținerea tinerilor fermieri să fie condiționată de anumite condiții care nu reflectă realitatea de fapt.

La momentul actual devin neeligibil pentru depunere deși:
⦁ am preluat în totalitate 4 exploatații agricole ceea ce nu a fost și nu este un lucru deloc
ușor: contracte de arendă, digitizare parcele la APIA, m-am informat continuu;
⦁ am mizat pe o extindere continuă a exploatației;
⦁ se tot spune despre importanța și atragerea tinerilor în agricultură;
⦁ se vrea reînnoirea agriculturii românești dar când se încearcă acest lucru intervine
birocrația excesivă.

Trag un semnal de alarmă în acest sens pentru ca autoritățile chiar să fie preocupate de
tinerii fermieri, de munca din exploațiile lor și impulsionarea tinerilor de a face agricultură acasă.

”Prin urmare, tinerii care solicită finanţare prin intermediul microîntreprinderii/întreprinderii mici înfiinţate cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare, sunt eligibili cu îndeplinirea simultană a următoarelor condiţii:
⦁ să nu fi înscris niciodată o exploataţie agricolă la APIA şi/sau Registrul Exploataţiei
de la ANSVSA/DSVSA;
⦁ să nu fi avut niciodată înregistrat un cod CAEN cu profil agricol, decât în intervalul
de maximum 24 de luni, înaintea depunerii cererii de finanţare, în care este obligatorie înregistrarea codului CAEN agricol şi înscrierea exploataţiei agricole la APIA şi/sau Registrul Exploataţiei de la ANSVSA/DSVSA.
Condiţia de 24 de luni cu privire la înregistrarea la ORC se aplică atât tânărului fermier, cât și microîntreprinderii/întreprinderii mici.
În cazul în care tânărul fermier a făcut parte în urmă cu mai mult de 24 de luni dintr-o altă întreprindere, ar putea fi eligibil cu condiţia să nu mai activeze la momentul depunerii Cererii de finanţare în nicio altă întreprindere (nici în calitate de asociat/nici în calitate de administrator), cu excepţia grupurilor de producători/cooperativelor agricole.”

Dacă este posibil, aș dori să primesc un răspuns sau lămuriri pe adresa de e-mail cotunaraul@yahoo.ro

Vi se pare corectă condiția de 24 de luni impusă pentru beneficiari? V-ați confruntat cu o problemă similară? Vă invităm să ne scrieți pe pagina de Facebook AGRO TV, iar noi vă promitem că vă vom face opinia auzită și vă vom ajuta în rezolvarea problemelor. 

  1. Regulament 1305/2013, articol 17 aliniat 5. Din pacate astea sunt regulile europene

  2. ,, Poate fi acordat sprijin tinerilor fermieri care se stabilesc pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șefi ai acestora, în ceea ce privește investițiile necesare pentru a se conforma standardelor Uniunii care se aplică producției agricole, inclusiv celor privind normele de securitate a muncii. Un astfel de sprijin poate fi acordat pe o perioadă de maxim 24 de luni de la data stabilirii”

Comments are closed.