CONCURS PENTRU GĂSIREA CELEI MAI FRUMOASE II DIN MUREȘ

Concursul „Cea mai frumoasă IE” va avea loc în cadrul celei de-a XIII-a ediţie a Festivalului „Valea Mureşului” cu tema „Tradiţia continuă!”, care se va desfăşura la Răstoliţa, în perioada 29-30 iulie.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Mureş, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Târgu Mureş şi Centrul Creaţiei Populare Mureş, în scopul promovării modelelor autentice.

„Scopul acestui concurs este de a educa vizitatorii festivalului cu privire la modele tradiţionale de cusături utilizate pentru o ie. Modelele de pe iile şi costumele populare româneşti sunt modele străvechi care simbolizează soarele, luna şi alte simboluri astrale sau ale naturii şi de aceea vor fi jurizate cămăşile cu care conţin modele transmise din generaţie în generaţie. Specialiştii susţin că pe ie şi în general pe costumele populare autentice sunt cusute sau ţesute doar semne şi simboluri fundamentale vechi de milenii şi că orice alte cusături, cu floricele, trandafiri sau alte însemne, care nu reprezintă nimic, sunt considerate kitsch-uri. Astfel, încurajăm toţi vizitatorii să vină la Festival îmbrăcaţi în ie, iar la standul Consiliului Judeţean vor afla de la specialişti dacă modelele de pe cămăşile lor sunt sau nu autentice, chiar dacă ia este confecţionată de curând”, a declarat lpurtătorul de cuvânt al Festivalului Valea Mureşului, Sanda Viţelar.

Cei care doresc să îşi înscrie cămaşa populară în concurs vor completa o fişă cu datele de contact, li se vor poza iile în detaliu, în aşa fel încât să se vadă bine modelul cusut sau ţesut pe acestea, iar câştigătorul va fi anunţat înaintea recitalului Paulei Seling, din data de 30 iulie.

Sanda Viţelar a arătat că ia câştigătoare va reprezenta imaginea ediţiei de anul viitor a Festivalului „Valea Mureşului”.

Aceasta a precizat că, pentru al 13-lea an consecutiv, comunităţile de pe Valea Mureşului Superior se întâlnesc pe Platoul „La Alei” din comuna Răstoliţa pentru a arăta publicului ce au ele mai de preţ: obiceiuri, artişti populari şi bucate tradiţionale.

„Programul festivalului cuprinde competiţii sportive, cross-ul Văii Mureşului, concurs de trasul frânghiei, o competiţie de ţopăit cu sacul şi drumeţii pe trasee turistice. Copiii vor avea la dispoziţie patru ateliere meşteşugăreşti, respectiv sculptură şi modelaj, pictură pe sticlă, împletitură din sfoară şi cusături pe pânză fină. Ansamblurile folclorice şi artiştii de muzică populară din comunele participante la ediţia din acest an vor asigura buna dispoziţie a participanţilor, iar în cele două seri ale Festivalului vor concerta Matilda Pascal Cojocăriţa şi trupa Proconsul”, a precizat Sanda Viţelar.

Festivalul „Valea Mureşului”, ediţia a XIII-a, este organizat de Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară „Valea Mureşului”, iar la acesta au confirmat participarea municipiile Reghin şi Topliţa, comunele Suseni, Petelea, Brâncoveneşti, Vătava, Răstoliţa, Ruşii Munţi, Stânceni, Deda şi Ideciu de Jos, potrivit AGERPRES.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole