Așteptate cu sufletul la gură, după un an extrem de dificil pentru agricultură, plățile în avans pentru subvențiile acordate fermierilor români nu merg chiar în ritmul în care și-ar dori aceștia.
Cum mai e puțin până la alegerile parlamentare și cele prezidențiale, o stare de nemulțumire în rândul fermierilor nu e tocmai binevenită, astfel că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) se întrec, care mai de care, în comunicate privind plățile în avans ale subvențiilor.
Astfel, dacă APIA, responsabilă pentru plata subvențiilor finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), anunța luni că plățile în avans efectuate până la acea dată se ridică la suma de 425.828.968,86 euro, iată că astăzi, 6 noiembrie, este rândul AFIR să vină cu un comunicat de ultimă oră prin care anunță efectuarea unor plăți în avans de 106,6 milioane de euro, pentru subvențiile finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și de la bugetul de stat.
„Între 28 octombrie și 4 noiembrie 2024, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a lucrat non-stop pentru a asigura fermierilor români finanțarea atât de necesară pentru continuarea activităților agricole. Într-un efort fără precedent, echipele AFIR au lucrat 24 de ore din 24, realizând un număr record de plăți. Astfel, AFIR a efectuat plăți în valoare totală de 106,6 milioane de euro către 179.966 de fermieri.
Din suma totală plătită, 88,7 milioane de euro reprezintă contribuția Comisiei Europene și provin din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 17,9 milioane de euro sunt asigurați de la Bugetul de Stat.
Directorul general al AFIR, Dan-Florin SCARLAT, a declarat că acest efort a fost esențial pentru sprijinirea fermierilor în această perioadă crucială:
«Am demonstrat că este esențial să acționăm rapid și eficient pentru ca fondurile să ajungă prompt la beneficiarii noștri. Angajații AFIR au lucrat neobosit, zi și noapte, pe parcursul unei săptămâni întregi, mobilizând toate resursele pentru a asigura efectuarea avansului plăților IACS pentru sprijinul cuplat pentru venit. Pentru a efectua plățile de peste 106 milioane de euro, au fost emise 359.662 de certificate de plată în mod accelerat, față de un număr obișnuit de 10.000 de certificate. Acest efort a permis fermierilor să primească sprijinul crucial de care au nevoie în această perioadă critică pentru lucrările agricole de toamnă. Sunt mândru de dedicarea extraordinară a experților AFIR, care au răspuns exemplar provocărilor și au depășit toate așteptările, obținând rezultate remarcabile pentru agricultura românească».
Prin aceste măsuri, AFIR și-a reafirmat angajamentul față de fermierii din România, oferindu-le sprijinul necesar într-o manieră promptă și eficientă. Această mobilizare exemplară demonstrează hotărârea Agenției de a răspunde rapid nevoilor beneficiarilor și de a contribui activ la dezvoltarea sectorului agricol din România”, este comunicatul transmis miercuri de AFIR.
Așteptăm replica APIA printr-un comunicat nou referitor la plățile în avans efectuate către beneficiarii de subvenții. Până la urmă, o concurență între cele două agenții în această privință nu poate fi decât în beneficiul fermierilor.
2 răspunsuri
Minciuni ! Minciuni !
Niciun leu nu a primit niciun fermier ce are în schema de plată agromediu !
Apia nu plătește subvențiile,arendașii nu fac plata arendei către proprietari avind motiv seceta .
Un lanț al minciunii și neseriozitatii