26 ianuarie 2022 - 12:54

Concurență mare în agricultură! Numărul de firme noi din domeniu, de cinci ori mai mare în primul semestru din 2021

Se pare că tot mai mulți investitori sunt interesați de agricultură. Numărul de firme noi din acest domeniu a crescut de cinci ori în primul semestru din 2021, conform unei analize a zf.ro

Astfel, datele de la Registrul Comerţului arată că peste 10.000 de companii noi cu activităţi în agricultură, silvicultură şi pescuit au fost înfiinţate în primul semestru al acestui an, de cinci ori mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Asta în pofida anului agricol 2020, unul dintre cei mai dificili pentru agricultorii români. Printre motivele care îi atrag pe investitori se află și subvențiile primate pe suprafață sau accesul facil la fonduri europene.

„Seceta de anul trecut a adus mari probleme în agricultură, mai ales în zona vegetală, dar lucrurile şi-au revenit, iar anul agricol 2020-2021 pare a fi foarte bun dacă ne uităm la recoltele culturilor de toamnă, de grâu, orz sau rapiţă. În plus, agricultura este rentabilă, pentru că primeşti subvenţie pe suprafaţă, ai acces facil la fonduri europene, preţurile cerealelor sunt istorice şi se aşteaptă o producţie record de cereale în 2021. De aceea sunt atraşi investitorii de acest domeniu”, este de părere Alexandru Stănescu, deputat, fost preşedinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor.

Din datele de la Registrul Comerţului reiese agricultura că este al doilea cel mai „râvnit” sector după comerţ, dar în faţa construcţiilor şi transporturilor în acest an.

Deși valoarea producţiei agricole a scăzut cu 15% în 2020 faţă de anul precedent, în special din cauza secetei, iar volumul total al lucrărilor de construcţii a urcat cu 16% faţă de 2019, anul acesta investitorii au ales să parieze invers. Și se pare că au câștigat!