Chiar în contextul unor recolte reduse față de anul trecut, cauzate de condițiile climaterice defavorabile, se pare că pe piața cerealelor vom asista anul acesta la o concurență serioasă. Pe lângă exporturile de cereale din Ucraina care vor tranzita România în special prin Portul Constanța, iată că și la sud de Dunăre se anunță un concurent serios.
Potrivit unui oficial al ministerului de resort de la Sofia, Bulgaria se aşteaptă la o recoltă bună de grâu în 2022, apropiată de cea record înregistrată anul trecut, ceea ce îi va permite să exporte cantităţi semnificative de grâu, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.
„Ne aşteptăm ca recolta de grâu să fie apropiată de cea de anul trecut. Dacă va fi de 6,5 milioane de tone sau 6,7 milioane de tone, asta va depinde de condiţiile de însămânţare în diferite părţi ale ţării”, a declarat, luni, Petar Kirovski, responsabil cu însămânţările culturilor de cereale în cadrul Ministerului bulgar al Agriculturii.
Bulgaria se numără printre cei mai mari exportatori de grâu din Europa, înregistrând anul trecut o recoltă record de 7,1 milioane de tone, în creştere faţă de o producţie de 4,7 milioane de tone, în 2020, şi una de 6,1 milioane de tone, în 2019.
Având un consum intern de aproximativ 1,5 milioane de tone grâu pe an, țara vecină a exportat până acum aproape cinci milioane de tone de grâu din recolta anului 2021, a precizat oficialul bulgar.
„Având în vedere că ne aşteptăm la o recoltă bună în acest an, vor fi disponibile cantităţi mai mult decât suficiente pentru export. Cu siguranţă, peste patru milioane de tone de grâu vor fi exportate”, a mai spus Kirovski.
Potrivit acestuia, și însămânţările de orz din Bulgaria sunt într-o stare bună, oficialii aşteptându-se ca şi recolta de orz să fie apropiată de cea de anul trecut, când fermierii bulgari au recoltat peste 680.000 de tone.