Experții avertizează că degradarea solurilor este din ce în ce mai vizibilă, ajungând până la un punct critic, ca efect combinat al practicilor nesustenabile ale terenurilor și al schimbărilor climatice.
O analiză recentă a unei comisii europene pentru sănătatea solului a constatat că până la 70% din solurile din UE își pierd capacitatea de a asigura funcții ecologice cruciale, informează sciencealert.com.
Potrivit analizei, în special în regiunea mediteraneană, solul se degradează accelerat, iar pământul se transformă în deșert mai repede decât oriunde altundeva în Uniunea Europeană.
Solurile de mică adâncime ale Mediteranei sunt deosebit de susceptibile la pătrunderea apei de mare, eroziune, secetă și incendii. De fapt, această regiune are cele mai mari rate de eroziune din UE și cele mai scăzute niveluri de materie organică din sol.
În același timp, populațiile dense din această regiune au dus, de asemenea, la străzi întinse de beton sau asfalt și la contaminarea solului cu metale grele și pesticide.
Când solul este sănătos, acesta stochează și drenează apa. De asemenea, un sol sănătos asigură 95% din hrana oamenilor. Când solul este degradat, procesele sale de bază, care dau viață, nu funcționează corect.
Zona Mediteranei este apreciată pentru roșiile, strugurii și măslinele sale, dar această economie prețioasă se dovedește din ce în ce mai greu de susținut.
În ciuda acestui fapt, au fost făcute foarte puține cercetări cu privire la potențialii contributori ai declinului solului în regiune.
Din păcate, multe studii incluse în revizuire s-au concentrat pe degradarea solului prin eroziune, dar doar câteva au luat în considerare efectele degradării biologice.
Secetele au crescut în regiunea Mediteranei încă din anii 1950 și deja a forțat unii fermieri să-și abandoneze pământul, riscând deșertificarea. Acest lucru a crescut, de asemenea, riscul de incendii.
„Schimbările aduse sistemelor agricole, împreună cu alte modificări ale utilizării terenurilor, duc la niveluri critice de pierdere a habitatului”, scriu autorii studiului.
„Aceasta este o preocupare deosebită, deoarece regiunea mediteraneană este caracterizată de o biodiversitate extraordinară, cu un număr mare de specii endemice…”
Acest studiu, primul care analizează și rezumă starea solului în zona europeană a Mării Mediterane, subliniază că încă nu există o legislație specifică a UE care să protejeze solurile rurale împotriva urbanizării. Nici salinizarea nu este abordată în politicile UE specifice, în ciuda analizei care consideră că este o amenințare semnificativă pentru sol.
„În general, există o lipsă generală a evaluărilor sistematice regulate ale solurilor mediteraneene și a unei autorități oficiale pentru a compila și sintetiza informațiile disponibile”, concluzionează autorii.
Dacă UE vrea să prevină declinul în continuare a solului, trebuie să înceteze să-și trateze pământul ca fiind o simplă țărână.
Studiul a fost publicat în Science of the Total Environment.