COMUNICATUL CASEI REGALE PRIVIND PROGRAMUL FUNERALIILOR REGELUI MIHAI

Zilele de 14, 15 și 16 decembrie 2017 sunt declarate zile de doliu național pe teritoriul României în memoria Majestății Sale Regele Mihai al României, șef al statului român între anii 1927-1930 și 1940-1947. Executivul a adoptat, în ședința de astăzi, o hotărâre în acest sens.

În zilele de doliu național, toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă. De asemenea, drapelul României în bernă va fi arborat la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ și de cultură, misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări și autogări, precum și ca pavilion pe navele de orice fel și pe ambarcațiunile ce navighează sub pavilion românesc. Aceeași obligație revine, potrivit legii, și persoanelor fizice dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reședință.

Totodată, posturile de radio și televiziune, instituțiile de cultură își vor adapta programul în mod corespunzător.

Decizia privind declararea celor trei zile de doliu național pe teritoriul României a fost luată în temeiul dispozițiilor Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României de către autoritățile și instituțiile publice.

Programul funeraliilor
Casa Regală a publicat programul complet al funeraliilor Regelui Mihai, fiind precizate şi regulile de conduită ale celor care vor veni să prezinte condoleanţe familiei regale la Palatul Regal, loc unde va fi depus trupul fostului suveran timp de trei zile. Slujba de îngroparea va fi una privată, publicul şi presa având acces doar în faţa porţii de intrare a Noii Catedrale de la Curtea de Argeş.
  • Miercuri, 13 decembrie, ora 11.00, trupul neînsufleţit va ajunge pe aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu maşina la Castelul Peleş. De la ora 14.00 până la ora 18.00, corpul neînsufleţit va fi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş. Publicul nu va avea acces la evenimentul care se va desfăşura în prezenţa Familiei Regale, reprezentanţilor instituţiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe şi ai Casei Majestăţii Sale, potrivit programului afişat pe site-ul Casei Regale.
  • Miercuri, ora 18.00, trupul neînsufleţit va fi transportat la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei), unde va ajunge la ora 20.00. Ceremonia va avea caracter privat. Cei care vor dori să depună flori la catafalc vor putea veni la Sala Tronului, Palatul Regal după următorul program: miercuri, 13 decembrie, între 20.30 – 22.00;  joi şi vineri, 14 – 15 decembrie, între orele 8.00 – 22.00.
  • Sâmbătă, 16 decembrie, ora 10.55, corpul neînsufleţit va fi aşezat pe un catafalc în faţa Palatului Regal unde va fi oficiat un serviciu religios şi o ceremonie militară. La ora 11.35 Cortegiul funerar va merge pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Metropoliei.
  • Sâmbătă, de la ora 12.30 la ora 14.00, va fi oficiată slujba de înmormântare la Catedrala Patriarhală. Publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală. De la ora 14.15, cortegiul funebru se va deplasa spre Curtea de Argeş.
  • Sâmbătă, 16 decembrie, de la ora 18.30, va avea loc slujba de îngropare în Noua Catedrală de la Curtea de Argeş. Ceremonia va fi privată. Publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare.

Regulile de conduită

- Publicitate -

Cei care vor veni la Palatul Regal pentru un ultim omagiu sunt rugaţi să respecte următoarele reguli:

să fie îmbrăcaţi în ţinută corespunzătoare, cu culori închise să nu poarte genţi, sacoşe sau bagaje voluminoase să nu fie însoţiţi de copiii sub 7 ani, nici cu cărucioare să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile sau instrumente electronice să deţină un act de identitate. Florile nu vor putea fi depuse personal la catafalc, ci vor fi lăsate în grădina din faţa Palatului Regal. Fumatul şi vorbitul la telefon, strict interzise.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole