Comunicat MADR de interes pentru fermierii nereprezentați de asociații

Biroul de presă al MADR a emis, aproape de miezul nopții, un comunicat prin care suntem informați că „Ministrul Florin Barbu a transmis în această seară fermierilor care se află în stradă la Afumati și care se consideră nereprezentați de asociațiile care au fost la întâlnirile organizate la MADR în această săptămână o invitație la dialog la Ministerul Agriculturii pentru maine dimineață ora 9.00. Discuțiile vor fi publice și vor avea loc în prezența jurnaliștilor interesați.” Emiterea aproape de miezul nopții a acestei informări este pusă pe seama confirmării cu întârziere, din partea fermierilor protestatari, a participării la această întâlnire.

Acest comunicat îl precede pe cel prin care se anunță stabilirea unor măsuri convenite cu transportatorii și fermierii, emis tot în cursul acestei seri:

Premierul Marcel Ciolacu: Aprobăm mâine în Guvern un set de măsuri convenite cu transportatorii și fermierii

Premierul Marcel Ciolacu a avut astăzi noi consultări, la Palatul Victoria, cu reprezentanții Confederațiilor din sectorul transporturilor cu privire la soluțiile pregătite de Guvern ca răspuns la revendicările formulate.
“Guvernul este un partener corect de dialog. La nivelul ministerelor și instituțiilor publice am preluat și analizat solicitările transportatorilor, iar mâine, în ședința de Guvern vom aproba deja un set din măsurile convenite atât cu Ministerul Transporturilor, cât și cu Ministerul Agriculturii. Vom rămâne în continuare la masa discuțiilor pentru a rezolva toate probleme legitime semnalate”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Pentru ședința de Guvern programată mâine, sunt pregătite mai multe proiecte de acte normative care transpun soluții convenite între transportatori și Ministerul Transporturilor și care au în vedere, în principal, următoarele aspecte:
– Modificări cu privire la modalități de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierei. Sunt recunoscute rezultatele măsurărilor prin cântărire obţinute cu ajutorul mijloacelor de măsurare aparținând autorităților competente din Statelor Membre ale Uniunii Europene cu care România are deschise puncte de trecere a frontierei, în baza Acordurilor bilaterale încheiate între părți, atât pentru emiterea autorizațiilor speciale de transport, cât și pentru aplicarea sancțiunilor contravenționale;
– Stabilirea unor limite, în conformitate cu legislația europeană și din alte state membre ale UE, privind toleranțele pentru depășirea greutății camioanelor;
– Se acordă intervale de depășire a masei maxime total admise și pe axe până la care nu se aplică sancțiuni contravenționale și nu se impune autorizarea circulației acestor vehicule;
– Se clarifică unele aspecte privind efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, precum și corelarea unor dispoziții privind încheierea și executarea contractului de transport pentru transporturile naționale;
– Se clarifică și unele dispoziții care reglementează examinarea persoanelor care intenționează obținerea atestării inițiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă.
În plus, la întrevederea de astăzi s-a discutat și despre decontarea transportului elevilor, dialogul pe această temă urmând să fie continuat pentru găsirea unei soluții.
Un alt subiect rămas în analiză se referă la restituirea parțială către operatorii de transport a accizei la carburant.
Consultările între transportatori și Guvern vor continua cu întâlniri de lucru la nivelul Ministerelor Transporturilor și Finanțelor.
La întâlnire, alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu, din partea Guvernului au mai participat vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Transpoturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, și șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.
La dialog au participat: Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România, Consiliul Național al IMM-urilor din România, Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, Federaţia Operatorilor Români de Transport, Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale.”

Reporterii Agro Tv vor fi prezenți la aceste dezbateri și vă ținem la curent cu desfășurarea evenimentelor si cu deciziile ce vor fi adoptate.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole