Comunicat APIA, AZI: Ajutor de stat pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a venit joi un anunț important pentru crescătorii de animale: până la data de 14 martie 2024 inclusiv, Agenția primește cereri de solicitare aferente schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității fermierilor din sectoarele suine și avicol, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit unui comunicat APIA remis, joi, redacției AgroTV, valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este 278.628.000 de lei (echivalentul a 57.300.000 de euro) și se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pe anul 2024, fiind distribuită astfel:

– 126.694.400 de lei, reprezentând echivalentul a 25.600.000 de euro, pentru sectorul suine;

– 151.934.300 de lei, reprezentând echivalentul a 30.700.000 de euro, pentru sectorul avicol.

Cuantumul ajutorului de stat  este de:

– 100 euro/UVM pentru capacitatea de producție suine la îngrășat și/sau animale de reproducție, respectiv scoafe și/sau scrofițe montate;

- Publicitate -

– 100 euro/UVM pentru capacitatea de producție pui de carne, pui de curcă, găini reproducție rase grele și/sau tineret de reproducție, găini ouătoare și/sau tineret de înlocuire, precum și pui de găină eclozionați și/sau pui de curcă eclozionați.

Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu poate depăşi echivalentul în lei a 280.000 de euro, iar cursul utilizat este de 4,9334 lei pentru 1 euro.

„Cererile de solicitare a ajutorului de stat și documentele justificative se depun/transmit la Centrele Judeţene ale APIA, respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora își au sediul social sau unde au depus cererea de plată pentru M14 sau DR 06. Documentele depuse/transmise în copie de către beneficiar vor purta sintagma «conform cu originalul», vor fi datate şi însuşite prin semnătură de către beneficiar”, se precizează în comunicatul citat.

Potrivit reprezentanților APIA, schema se cumulează cu orice alte scheme de sprijin finanţate de la bugetul de stat pe secţiunea 2.1 – Cuantumuri limitate ale ajutoarelor pct. 62 lit. a) întreprinderi care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole din Comunicarea Comisiei Europene (2023/C 1.188), cu respectarea pragului maxim de 280.000 euro/beneficiar.

Plata ajutorului de stat se efectuează de către APIA – Aparat Central până la data de 30 iunie 2024, în baza cererilor autorizate la plată de către Centrele APIA. Se pot efectua plăți și după această dată pentru conturi invalide, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024.

Informațiile privind beneficiarii, condițiile de eligibilitate, documentele ce însoțesc cererea de solicitare a ajutorului de stat, precum și Ghidul solicitantului se regăsesc publicate pe site-ul APIA la linkul: https://apia.org.ro/ajutor-de-stat-pentru-sustinerea-activitatii-crescatorilor-din-sectoarele-suin-si-avicol-in-perioada-1-august-2022-31-august-2023-in-contextul-crizei-provocate-de-agresiunea-rusiei-impotri/.

Te-ar mai putea interesa: Guvernul a dat AZI drumul la Creditul Fermierului pentru capital de lucru

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole