Comunele din România, depozite ilegale pentru gunoiul din Europa. Ce spune ministrul Mediului

gunoi

Tot mai multe comune din România devin depozite ilegale pentru gunoiul adus din toată Europa. Ministrul Mediului, Tánczos Barna, spune că legea nu permite o abordare mai strictă şi mai severă.

Aflat luni la Oradea, Tánczos Barna a fost întrebat în conferinţă de presă care sunt demersurile pe care Ministerul Mediului le va face în urma cazului de la Sâniob, județul Bihor, unde comisarii de mediu au descoperit, în aprilie, aproape 200 de tone de gunoi din materiale textile, plastic şi cauciuc în curtea unei firme din această comună. În urma controlului efectuat, comisarii bihoreni au făcut sesizare penală după au constatat că cel puţin zece TIR-uri de gunoi din Italia au fost aduse aici ilegal şi depozitate în condiţii precare şi insalubre.

„Problema de la Sâniob este în atenţia mea de câteva luni. Şi le cer colegilor mei din minister de câteva săptămâni bune să-mi ofere soluţii pentru ecologizarea unor situri care prezintă contaminări, poluări, în urma unor fapte penale sau ilegalităţi comise de persoanele fizice sau juridice. Avem mai multe situaţii similare la nivel naţional. La momentul acesta există doar o soluţie teoretică prin care Agenţia pentru Protecţia Mediului ar trebui să intervină şi să soluţioneze problemele de genul Smârdan, de la graniţa dintre judeţele Tulcea şi Galaţi, unde zeci de mii de tone de deşeuri de origine animală au fost împrăştiate pe câmp. Sau contaminări în urma unor activităţi nelegale cu deşeuri. În momentul de faţă, Agenţia nu are capacitatea de a interveni cu o echipă de specialişti pentru decontaminare, ecologizare. Pe de o parte, nu au fost prevăzute niciodată fonduri pentru asemenea intervenţii, pe de altă parte, este reglementată doar sumar problema asigurării de mediu pentru acele companii unde se pot întâmpla asemenea situaţii”, a precizat Tánczos Barna.

Prefectul judeţului Bihor a reclamat faptul că în judeţ au apărut în ultimul an alte 55 de depozite temporare de deşeuri, pe lângă cele 10 existente, care nu îndeplinesc minime condiţii de salubritate şi siguranţă. Cu toate acestea, chiar și spre surprinderea ministrului, respectivele depozite de gunoi au fost autorizate de Agenţia judeţeană de Mediu.

„Azi dimineaţă am primit răspunsul că legea nu permite o abordare mai strictă şi mai severă. Ceea ce vă pot promite este că aceste locaţii vor fi verificate una câte una şi documentaţiile lor, de asemenea. La Sâniob, s-a constatat pe procedura de autorizare o discrepanţă între două faze care ar trebui să se refere strict la aceleaşi coduri CAEN. Şi la Agenţia de Mediu s-a greşit. Nu s-a autorizat ceea ce s-a cerut sau ceea ce s-a avizat la început. Aceste greşeli procedurale îmi dau de gândit”, a afirmat ministrul Mediului.

El a mai spus că între Ministerul Mediului și Ministerul Justiţiei se poartă discuții asupra unui pachet de măsuri privind procedurile de cercetare penală în asemenea situaţii, menţionând că infracţionalitatea pe mediu are o caracteristică ieşită din comun şi care nu se compară cu niciun alt domeniu, deoarece probele dispar foarte repede. Dacă probarea unor fapte penale, nu se face imediat, în momentul contaminării, ulterior aceasta este foarte greoaie sau chiar imposibilă. Din acest motiv, a subliniat ministrul, în special în cazul acestor depozite ilegale de gunoi, multe dosare de cercetare penală se închid fără trimitere în judecată sau cei care sunt trimişi în judecată scapă fără pedeapsă.

„Sper ca din acest dialog cu Ministerul Justiţiei, unde domnul ministru ne este de un real sprijin, la fel ca şi echipele de la Ministerul Public şi de la Poliţie, să putem genera un pachet de act normativ care, pe de o parte, vine să pună în practică cele asumate prin Programul de guvernare şi, pe de altă parte, răspunde la foarte multe întrebări tehnice, punctuale, care vin din partea colegilor de la Garda forestieră, de la Garda de mediu, de la Agenţie”, a precizat Tánczos Barna.

Picture of Ciprian Voinea
Ciprian Voinea

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.