Comune cu productii record la cereale, afectate de seceta extrema

Lipsa precipitațiilor a făcut prăpăd pe câmp, iar ultimele date centralizate și analizate de specialiști arată că Buzăul a fost împărțit de seceta cumplită din acest an în trei zone, în funcție de gradul de afectare al culturilor. Din păcate, zone cu tradiție în cultivarea cerealelor, acolo unde, în trecut, se înregistrau producții record, sunt acum în situația de a nu avea nici măcar sămânța pentru a-și recultiva ogoarele în toamnă și în primăvara anului următor.

Deficitul de apă din sol este acut, iar în cea mai cunoscută zonă a județului pentru cultivarea cerealelor situația este extremă. Specialiștii vorbesc despre o rezervă în apă de doar 18%. Este vorba despre comunele Pagina, Pogoanele și Smeeni. Secetă pedologică puternică este înregistrată în zona Râmnicului Sărat unde deficitul de apă din sol este între 70 și 80%, iar o secetă pedologică moderată este înregistrată în zona municipiului Buzău și în comunele limitrofe.

„La 1 august puteam spune că aveam o secetă pedologică moderată la nivelul municipiului Buzău și comunele limitrofe, cu 36% din capacitatea de aprovizionare a solului cu apă. La Pogoanele, Padina și Smeeni avem secetă pedologică extrema cu o capacitate de aprovizionare a solului cu apă de 18% și o secetă pedologică puternică cu 24% rezervă de apă în sol”, a spus Cosmin Florea.

Joi, 20 august, sunt așteptate ploi în Buzău, județul fiind sub avertizare de cod portocaliu, timp de 12 ore. Practic, în acest interval, sunt așteptate cantități însemnate de apă ce vor depăși 30..40l/mp și pe arii restrânse ar putea ajunje până la 50-70 l/mp. Meteorologii avertizează că pe durata codului portocaliu, respectiv de la ora 10.00 la ora 22.00, buzoienii trebuie să se aștepte și la descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

Corespondent AGRO TV Buzau: Marilena Dinu

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole