COMPOSESORATELE POT CERE SUBVENȚII FĂRĂ TITLU DE PROPRIETATE

Plenul Camerei Deputaților a adoptat în ședința de azi OUG propusă de UDMR prin care se elimină reglementările discriminatoare referitoare la drepturile composesoratelor. Senatorul UDMR, Tánczos Barna, a declarat că Uniunea încearcă de câțiva ani să găsească soluții pentru ca asociațiile de tip composesorat să poată accesa subvențiile pe suprafețe și fără titluri de proprietate, însă Guvernele anterioare nu și-au asumat sarcina reglementării acestui aspect.

„Timp de aproximativ 2 ani am încercat să convingem reprezentanții ministerului de resort și ai Guvernului referitor la faptul că măsura prin care composesoratele nu pot accesa subvenții agricole decât în baza unui titlu de proprietate este discriminatoare. Din păcate, Guvernul Cioloș a continuat să refuze adoptarea unei modificări legislative în acest sens. Proiectul de lege pe care l-am inițiat în toamna anului precedent a fost respins, însă textul actului normativ a fost inclus în reglementarea adoptată azi. Astfel, pentru plățile pe suprafețe din 2017, composesoratele pot depune cereri și dacă nu se află în posesia titlurilor de proprietate. Le mulțumesc colegilor de grup din Camera Deputaților pentru că au reușit într-un timp atât de scurt adoptarea modificării legislative pe care am formulat-o în mandatul trecut”, a subliniat senatorul UDMR, Tánczos Barna.

Deputatul UDMR de Harghita, Sebestyén Csaba, membru în Comisia de Agricultură a Camerei, a precizat că, până în prezent, doar acele composesorate puteau depune cereri pentru plățile pe suprafețe, care dețineau titluri de proprietate însă, în numeroase cazuri, composesoratele, deși utilizează în mod legal suprafețele de teren, întâmpinaseră dificultăți de ordin administrativ în obținerea documentelor, prin urmare, nu puteau accesa acest tip de subvenții.

„Proiectul de lege simplifică procedura în cauză: pe viitor, composesoratele vor putea solicita subvențiile pe suprafețe, în baza unei adeverințe eliberate de Primărie și a unui tabel anexat cererii”, a precizat Sebestyén.

Deputatul UDMR de Satu Mare, Magyar Lóránd, a mai adăugat că noul act normativ facilitează atât situația composesoratelor, cât și pe cea a asociațiilor agricole.

„Textul ordonanței în care este inclus proiectul nostru de lege trebuie cât mai curând promulgat de către președintele statului, pentru ca, în scurt timp, cei vizați să poată alcătui documentația necesară depunerii cererilor pentru plățile pe suprafețe”, a declarat Magyar.

După cum se știe, în ultima perioadă UDMR a solicitat de mai multe ori soluționarea acestei situații, a adresat numeroase cereri și interpelări  ministerului de resort, reușind să facă câțiva pași și în domeniul legislativ în perioada mandatului trecut, însă numai OUG este singura soluție eficientă în vederea reglementării acestei situații cu caracter discriminator.