Comisia Europeană face recomandări privind planurile strategice naționale ale PAC

Comisia Europeană a publicat recomandări fiecărui stat membru pentru a ajuta la redactarea planurilor strategice ale politicii agricole comune (PAC), însoțite de o comunicare. Aceste recomandări fac parte din dialogul între Comisie și statele membre de sprijin pentru implementarea PAC începând cu anul 2023, precum și pentru a se asigura că planurile strategice ale PAC contribuie într-un mod ambițios la Acordul verde european.

Un element cheie al reformei PAC, aceste planuri strategice vor stabili modul în care va utiliza fiecare stat membru instrumentele PAC bazate pe o analiză a condițiilor și nevoilor acestora și în scopul realizării obiectivele specifice , precum și obiectivele acordului european.

Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, a spus: „Recomandările adresate statelor membre reprezintă un pas crucial în tranziția către creșterea nivelului de durabilitatea și reziliența sectorului nostru agricol. Încurajez cu tărie statele membre să ia aceste recomandări la cunoștință în timp ce își elaborează planurile strategice PAC.

Făcând acest lucru, putem să ne asigurăm o PAC care să fie aliniată la Acordul verde și care să sprijine fermierii ca factori verzi în tranziție. Împreună cu Parlamentul European și Consiliu ne vom asigura că reforma PAC susține ambițiile de mediu și cele climatice necesare. ”

Comisia oferă recomandări pentru fiecare stat membru pe baza unei analize a acestora în sectorul agricol și în zonele rurale. Aceste recomandări sunt legate de cele nouă obiective PAC specifice care afectează provocările de mediu, sociale și economice și la o abordare transversală obiectivă privind cunoașterea și inovarea.

În plus, recomandările iau în considerare ambițiile acordului european și multe altele în mod specific, șase obiective cuantificate ”Farm to fork” și ”Biodiversitate”. Acestea își propun să arate direcția pe care planurile strategice ale PAC trebuie să fie luate pentru a îndeplini aceste obiective și țintirea lor prin identificarea problemelor cheie care trebuie abordate de către statele membre și modul de abordare a acestora.

- Publicitate -

Pentru a face acest lucru, recomandările oferă, de asemenea, o stare de lucru în ceea ce privește obiectivele Green Deal. De exemplu, harta atașată arată emisiile de animale la hectar pentru fiecare stat membru.

De asemenea, pentru a atinge obiectivul de 25% în domeniul agriculturii ecologice, Comisia a recomandat unui număr mare al statelor membre să dezvolte structurile necesare ale lanțului de aprovizionare cu alimente, să identifice local potențialul producției ecologice, să promoveze consumului de produse ecologice și să asigure sprijinulpentru conversia și menținerea agriculturii ecologice prin dezvoltarea rurală.

În plus, în ceea ce privește obiectivele PAC legate de creșterea competitivității și atragerea tinerilor fermieri, Comisia recomandă mai multor state membre să faciliteze accesul la finanțare, de exemplu, prin utilizarea mai mare a instrumentelor financiare disponibile în mediul rural din cadrul programului de dezvoltare.

Un alt exemplu este reducerea utilizării de pesticide de risc. Comisia recomandă statelor membre să promoveze utilizarea durabilă a pesticidelor prin asigurarea și preluarea managementului integrat al dăunătorilor. Se concentrează pe creșterea unei culturi sănătoase cu cel mai puțin posibil perturbarea agro-ecosistemului și încurajează metodele naturale de combatere a dăunătorilor.

În cele din urmă, recomandările indică, de asemenea, necesitatea creșterii valorii agriculturii produse la nivel de producător primar, prin indicații geografice sau locale și regionale lanțurile de aprovizionare.

De asemenea, pentru a atinge obiectivul de 25% în domeniul agriculturii ecologice, Comisia a recomandat un număr mare majoritatea statelor membre să dezvolte structurile necesare lanțului de aprovizionare cu alimente, să identifice local potențial producției ecologice,  promovarea consumului de produse ecologice și asigurarea sprijinului pentru conversia și menținerea agriculturii ecologice prin dezvoltarea rurală.

Un dialog structurat între Comisie și statele membre a fost instituit ca urmare a publicarea strategiilor Farm to Fork și Biodiversitate în mai 2020. Aceste două strategii au fost prezentate în contextul Acordului verde european pentru a permite tranziția către creștere durabilitatea sistemelor noastre alimentare și pentru a aborda factorii cheie ai pierderii biodiversității.

Acestea includ obiectivele, care urmează să fie atinse până în 2030, de o reducere cu 50% a utilizării și riscului de pesticide, o reducere cu cel puțin 20% din utilizarea îngrășămintelor, o reducere cu 50% a vânzărilor de antimicrobiene utilizate pentru animale de crescătorie și acvacultură, precum și atingerea a 25% din terenurile agricole cultivate cu agricultură ecologică, și asigurarea accesului 100% la banda largă rapidă în zonele rurale până în 2025.

Comisia și-a prezentat propunerile pentru reforma PAC în 2018, introducând un sistem mai flexibil, performanță și abordare bazată pe rezultate care ia în considerare condițiile și nevoile locale, în timp ce creșterea ambițiilor la nivelul UE în termeni de durabilitate. Noua PAC este construită în jurul a nouă obiective, care este, de asemenea, baza pe care țările UE își proiectează planurile strategice ale PAC.

Parlamentul European și Consiliul au convenit asupra pozițiilor lor de negociere cu privire la reforma PAC respectiv pe 23 și 21 octombrie 2020, permițând începerea trilogurilor pe 10 noiembrie 2020.

Comisia este hotărâtă să își joace rolul deplin în cadrul negocierilor trilogului PAC, în calitate de onest broker între colegiuitori.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole