E OFICIAL! Prețurile vor continua să crească în România!

Comisia Europeană pune sare pe rana românilor: prețurile vor continua să crească și în 2022! Se vor scumpi în special alimentele, din cauza lipsei de îngrășăminte. 

Comisia Europeană şi-a majorat semnificativ prognoza de inflaţie pentru acest an în cazul României, de la 4% cât estima în noiembrie anul trecut, până la 5,3%, conform previziunilor economice de iarnă, publicate oficial.

Potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, creșterea abruptă și continuă a prețurilor energiei a împins inflația lunară IAPC la 6,7% în decembrie, ridicând inflația medie la 4,1% în 2021. Prețurile vor crește în continuare în 2022 din cauza prețurilor ridicate la energie și a transferului lor în prețurile altor bunuri si servicii. De asemenea, Comisia anunță că se așteaptă ca prețurile la alimente să crească din cauza prețurilor mai mari și a ofertei mai scăzute de îngrășăminte.

Comisia a analizat de asemenea dinamica salariilor, ca fiind mai puternică decât se aștepta, fapt care reprezintă un risc ascendent pentru prognoza inflației. Inflația medie anuală IAPC va crește la 5,3% în 2022, după 4,1% în 2021. Pentru 2023 se preconizează o scădere la 2,5%, deoarece prețurile energiei vor fi moderate, iar efectele de bază vor apărea, arată datele transmise de Comisie, citate de economedia.ro

CE estimează astfel că în 2022 economia României va crește ușor cu 0,8%, în trimestrul I, urmând să accelereze ulterior la 1,2% în trimestrul II și câte 2% în trimestrele III și IV.

- Publicitate -

În perioada următoare, în 2023, economia românească ar urma să înregistreze o expansiune de 4,5%, potrivit datelor Comisiei Europene

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole