Scrisorile de observație către cele 19 state membre cu privire la planurile naționale strategice (PNS) pe care Comisia Europeană le-a publicat arată că PNS-urile pentru agricultură lasă de dorit. În linii generale, Comisia subliniază existenta unor deficiențe în componenta de agroecologie și în redistribuirea plăților directe.
Comisia Europeană încurajează ferm statele UE să sporească nivelul de efort pentru practicile agricole, în special în cadrul angajamentelor de agromediu si este de parere ca statele membre trebuie să revizuiască anumite condiții agricole și de mediu (GAEC 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9,10) pentru a respecta cadrul de reglementare. Acest comentariu se aplică și Poloniei, care este invitată să își revizuiască definițiile și datele de începere, „pentru a se asigura că își atinge obiectivele”, subliniază în scrisoare, Comisia.
Mai exact, membrii forului european consideră că implementarea obiectivelor cuantificate legate de Green Deal este insuficientă și, de asemenea, consideră că nivelul de redistribuire a plăților directe este „insuficient”.
În răspunsurile lor, unele țări au fost destul de categorice, cum ar fi Suedia, care a indicat în mod clar că nu va include o țintă națională pentru Green Deal în PNS. Finlanda va permite doar o singură excepție de la acest obiectiv național: 25% din terenuri destinate agriculturii ecologice până în 2030.
Pentru Franta, ministrul Agriculturii, Julien Denormandie, i-a răspuns comisarului pentru agricultură, Janusz Wojciechowski că « analiza PNS ar trebui să țină cont de contextul ucrainean ».
Comisia consideră că planul strategic PAC al României trebuie să își concentreze prioritățile și intervențiile asupra următoarelor aspecte, ținând seama în mod adecvat de marea diversitate teritorială și de starea bună a biodiversității agriculturii și zonelor rurale din România:
- Îmbunătățirea viabilității fermelor cu venituri mai reduse, în special a fermelor mai mici cu potențial de dezvoltare mai mare
- Reducerea vulnerabilității veniturilor fermierilor față de factorii externi, inclusiv față de schimbările climatice
- Sprijinirea diversificării producției agricole prin sprijinirea fermierilor
- Îmbunătățirea poziției fermierilor în cadrul lanțului valoric, în special prin sprijinirea înființării de organizații de producători în cadrul măsurilor PAC.
- Facilitarea instalării tinerilor fermieri și sprijinirea dezvoltării întreprinderilor lor prin sprijinirea accesului la finanțare și la terenuri.
- Îmbunătățirea substanțială a bunăstării animalelor și îmbunătățirea biosecurității fermelor
- Reducerea decalajului economic și social dintre zonele urbane și rurale, reducerea sărăciei în zonele rurale, acordând o atenție deosebită grupurilor vulnerabile, și încetinirea depopulării zonelor rurale
- Contribuția la obiectivul Pactului ecologic european în ceea ce privește internetul în bandă largă
- Îmbunătățirea gestionării nutrienţilor, precum și a protecției solului și a gestionării apei
- Promovarea gestionării durabile a pădurilor și împădurirea, sporirea multifuncționalității și a rolului pădurilor ca absorbant de carbon, protejarea pădurilor și refacerea ecosistemelor forestiere
- Menținerea unor niveluri scăzute de emisii de gaze cu efect de seră și de amoniac generate de agricultură
- Contribuția la obiectivul Pactului verde european în ceea ce privește antimicrobienele