Nicio dispoziţie din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu obligă România să interzică încălzirea cu lemne până în 2023, se precizează într-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, informează AGERPRES.
„Nu există nicio dispoziţie specifică în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care să oblige autorităţile române să impună interzicerea încălzirii pe bază de lemne până în 2023. Planul de redresare şi rezilienţă al României cuprinde reforme şi investiţii privind sistemele de gestionare şi de guvernanţă ale pădurilor menite să abordeze problema exploatării forestiere ilegale intensive a pădurilor din România, din cauza căreia asistăm la o reducere a absorbţiei naturale de carbon de către păduri, la pierderea semnificativă a biodiversităţii şi la o creştere a riscurilor de dezastre (componenta «Păduri şi protecţia biodiversităţii»)”, se menţionează în comunicat.
Reprezentanţii Comisiei Europene la Bucureşti mai spun că reforma privind decarbonizarea sectorului de încălzire-răcire asigură sustenabilitatea şi trasabilitatea biomasei, pentru a preveni orice impact negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversităţii şi pădurilor şi pentru a diversifica mixul energetic utilizat, pe lângă biomasa forestieră, pentru încălzire şi răcire.
Astfel, o nouă strategie naţională pentru păduri şi legislaţia secundară ulterioară vor putea stabili criterii de durabilitate pentru biomasa forestieră utilizată în scopuri energetice, incluzând acţiuni specifice de combatere a exploatării forestiere ilegale şi de îmbunătăţire a gestionării pădurilor, se mai precizează în document.
„Se preconizează că un sistem informatic integrat (care va include SUMAL – sistemul românesc de urmărire a materialelor lemnoase) va monitoriza obligaţiile legale referitoare la recoltarea lemnului, regenerarea în timp util a pădurilor, sănătatea pădurilor, starea de conservare a habitatelor forestiere, impactul schimbărilor climatice şi adaptarea la schimbările climatice a diferitelor ecosisteme forestiere”, se mai spune în comunicatul celor de la Comisia Europeană.
Pe de altă parte, în document se subliniază că trebuie remarcat faptul că PNRR include măsuri de eficienţă energetică pentru clădirile private/publice, cu obiectivul de a se realiza cel puţin o renovare la nivel mediu, reducându-se astfel consumul de energie pentru încălzire cu cel puţin 50%.
Potrivit reprezentanților Comisiei Europene la București, PNRR include în plus investiţii în centrale de cogenerare de înaltă eficienţă pentru sistemele de termoficare. Mai mult, se preconizează că reţeaua de distribuţie a gazelor care va permite transportul hidrogenului verde în regiunea Oltenia va înlocui combustibilii solizi şi biomasa, care se utilizează în prezent pentru încălzirea locuinţelor, apa caldă menajeră şi gătit.