Guvernul polonez a introdus un impozit progresiv în sectorul de retail.
Comisia Europeană nu este de acord cu măsura luată de către guvernanții polonezi și a cerut suspendarea imediată a impozitului. Evident, autoritățile de la Varșovia își văd în continuare de treabă. Polonia este o țară ultra-naționalistă și nu a mai acceptat ca marii retail-eri internaționali care fac afaceri în această țară să “fugă” cu banii peste granițe.
Companiile de distribuție cu o cifră de afaceri lunară mai mică de 38,3 milioane de euro trebuie să plătească o taxă de 0,8% din cifra de afaceri. Cei care depășesc acest prag au de plătit, în schimb, 1,4%. Sunt scutite doar societățile care au afaceri lunare sub 4 milioane de euro.
Evident, Comisia Europeană a luat foc. Lasă, că îi trece. „Comisia are ingrijorări că acest impozit progresiv bazat pe cifra de afaceri dă companiilor cu o cifră de afaceri redusă un avantaj preferențial în raport cu competitorii lor, ceea ce incalcă prevederile comunitare privind ajutoarele de stat. Comisia nu pune sub semnul intrebării dreptul Poloniei de a decide cu privire la nivelul taxelor sau cu privire la scopul diferitelor taxe și impozite. Cu toate acestea, sistemul de taxe trebuie să respecte legislația UE, inclusiv prevederile privind ajutoarele de stat, și nu ar trebui să favorizeze în mod incorect nici un tip special de companii, de exemplu companiile cu o cifră mică de afaceri”, se arată într-un comunicat al executivului comunitar.
În Polonia, piața este dominată de grupurile franceze Auchan, Carrefour, Castorama, E. Leclerc, de companiile germane Kaufland, Lidl și Metro, de grupul portughez Jeronimo Martins și de cel britanic Tesco, unite sub egida Organizația Companiilor Poloneze din Sectorul Comerțului și Distribuției (Pohid). Acest for a anunțat că va apela la orice mijloace legale pentru ca măsură Executivului de la Varșovia să nu fie aplicată. Potrivit POHiD, 80% din valoarea “impozitului pe supermarketuri” urmează să fie virată către bugetul de stat de către companii străine, considerând măsura ca fiind una xenofobă față de un sector în care s-au investit 50 de milioane de euro și s-au creat 200.000 de locuri de muncă.
În România, președintele Klaus Iohannis a promulgat pe 11 iulie 2016 legea prin care magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare de provenientă autohtonă, pe lanțul scurt, iar supermarketurile vor funcționa în continuare și în weekend. Potrivit actului normativ, „comercianții — persoane juridice autorizate au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanțul scurt de aprovizionare”. Actul normativ stipulează faptul că de la noile prevederi vor fi exceptați comercianții a căror cifră de afacere este de pană la 2 milioane de euro, echivalentă în lei.
