21 aprilie 2021 - 02:01

Comisia Europeana cere reducerea pesticidelor. Cum raspund reprezentantii industriei

In urma adoptării de către Parlamentul European a poziției sale referitoare la cadrul de politici de mediu pentru următorii cinci ani propus de către Comisia Europeană (Green Deal) industria de protecția plantelor din România susține următoarele:

Industria noastră a susținut întotdeauna o agricultură durabilă, dar productivă. Suntem receptivi la apelurile pentru reducerea pesticidelor și suntem pregătiți pentru o dezbatere deschisă și constructivă asupra a ceea ce înseamnă aceasta cu adevărat. Realitatea este că fermierii au nevoie de soluții pentru a-și proteja culturile și pentru a hrăni o populație în creștere. Trebuie să ne amintim că 26-40% din randamentul culturilor la nivel global anual se pierde din cauza bolilor și dăunătorilor.

Industria de protectia plantelor din Romania va continua să promoveze bune practici agricole asigurându-se că pesticidele, de origine chimică sau naturală, sunt utilizate de fermieri într-un mod sigur și responsabil, în conformitate cu Directiva de Utilizarea Durabilă.

De asemenea, vom continua sa organizam instruiri pentru fermieri la nivel național prin care îi încurajăm să poarte echipamente individuale de protecție adecvate, utilizarea celui mai recent standard de duze cu derivă scăzută și colectarea ambalajelor goale de pesticide pentru a spori și mai mult nivelul de protecție pentru sanatatea oamenilor și a mediului.

In colaborare cu parteneri locali, AIPROM promovează și diseminează cele mai bune practici de gestionare pentru a reduce la minimum pierderile de pesticide în sursele de apă și pentru a reduce impactul asupra biodiversității.

Membrii AIPROM continuă să investească în cele mai recente soluții de protecția culturilor, cum ar fi alternativele non-chimice de origine naturală, ajutând fermierii mici și mari să rămână competitivi, producând în același timp alimente într-un mod mai durabil și mai ecologic.

În parteneriat cu autoritățile competente, prin intermediul Planului Național de Acțiune, ne concentrăm toate eforturile pe reducerea riscurilor referitoare la utilizarea pesticidelor pentru sănătatea umană și a mediului, prin stabilirea unor indicatori de risc complementari la nivel național la indicatorii de risc armonizați deja Uniunea Europeană.

AIPROM salută abordarea de către Comisia Europeană a Pactului”Green Deal”. Membrii noștri înțeleg pe deplin responsabilitățile ce le revin în calitate de reprezentanți ai industriei. Industria de protecția plantelor va continua cercetările în domeniu pentru a se asigura că fermierii vor produce suficientă hrană, de calitate și sustenabilă.