Comisia Europeana a emis ghiduri pentru libera circulatie a lucratorilor sezonieri

Comisia europeana a publicat noi ghiduri practice pentru a se asigura că lucrătorii mobili din UE care sunt calificati in domenii critice în lupta împotriva pandemiei coronavirusului pot ajunge la locul de muncă. Sectorul alimentar este un sector cheie, inclus în aceste ghiduri, în special în ceea ce privește lucrătorii sezonieri.

Răspunzând solicitărilor formulate de liderii UE, aceste ghiduri încearcă să abordeze preocupările practice ale cetățenilor și companiilor afectate de măsuri menite să oprească răspândirea coronavirusului, iar autoritățile naționale să pună în aplicare măsurile. Aceste măsuri includ controalele la frontiera internă și restricția circulației persoanelor în UE.

Sectorul agroalimentar al UE lucrează din greu pentru a asigura un lanț de aprovizionare alimentar eficient și securitatea alimentară în întreaga UE, în timpul acestei crize inegalabile. Cu toate acestea, în săptămânile următoare, se va confrunta cu o deficiență semnificativă de forță de muncă dacă lucrătorii sezonieri nu pot să ajungă la locul de muncă din cauza măsurilor restrictive. Muncitorii sezonieri sunt vitali pentru sectorul agricol în ceea ce privește operațiunile de recoltare, plantare și tăieri, în special în sezonul curent.

Prin aceste ghiduri, Comisia îndeamnă statele membre să stabilească rapid proceduri specifice, pentru a asigura o trecere facilă pentru lucrătorii sezonieri prin frontieră, inclusiv verificarea stării de sănătate a acestora.

În ceea ce privește lucrătorii sezonieri din sectorul agricol, statele membre ar trebui să facă schimb de informații cu privire la nevoile lor, diferite la nivel tehnic, și să stabilească proceduri specifice pentru a asigura o trecere facilă a acestor lucrători. În plus, statele membre ar trebui să trateze aceste persoane ca lucrători critici și să le comunice angajatorilor necesitatea de a asigura o protecție adecvată pentru sănătate și siguranță.

Comisia va continua să identifice cele mai bune practici, care pot fi extinse la toate statele membre, pentru a permite lucrătorilor să-și exercite ocupațiile fără a-i împiedica excesiv.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole