Comisarul european pentru agricultura: „Este clar ca vor exista efecte economice grave”

În urma izbucnirii pandemiei de COVID-19 și a crizei fără precedent cu care se confruntă Europa, comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski a adresat tuturor miniștrilor agriculturii din Uniunea Europeană o scrisoare în care prezintă măsurile care se doresc a fi implementate pentru a susține eforturile fermierilor, industriei agroalimentare și a comercianților de retail. Printre acestea se numără și prelungirea termenului limită de depunere a cererilor PAC.

„Stimați miniștri,

Vă scriu în legătură cu actuala pandemie și impactul pe care o are aceasta asupra vieții noastre de zi cu zi. Desigur, prioritatea noastră este sănătatea și siguranța oamenilor. În acest scop, salut toate măsurile în curs de desfășurare în toate statele membre ale UE și eforturile noastre coordonate la nivelul UE pentru a încetini o extindere și mai mare a virusului.

Este clar că vor exista efecte economice grave. Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat, vinerea trecută, un pachet economic foarte important pentru a răspunde crizei. Blocajul din multe state membre va provoca greutăți extreme în multe sectoare, inclusiv în sectorul agroalimentar.

 

Va trebui să continuăm să colaborăm și să ne coordonăm acțiunile pentru a susține eforturile fermierilor, industriei agroalimentare și a comercianților de retail pentru a continua să asigure lanțul de aprovizionare cu produse alimentare. Flexibilitatea și receptivitatea vor continua să ne ghideze în săptămânile următoare.

 

Comisia pregătește acum măsurile legale pentru a permite statelor membre să prelungească cu o lună termenul limită pentru ca fermierii să depună cererea PAC. Am cerut serviciilor mele să fie pregătite să vă sprijine în cazul în care ar fi nevoie de orice altă flexibilitate în legătură cu implementarea PAC.
 
Următoarea ședință a Consiliului organizată de Președinție ne va oferi posibilitatea de a ne informa reciproc cu privire la nevoile actuale din fiecare stat membru. Sunt necesare acțiuni decisive și eficiente pentru a răspunde rapid la această criză și pentru a atenua impactul asupra fermierilor noștri și asupra întregului lanț alimentar.
 
Puteți conta pe sprijinul meu.
 

Cu stimă.

Janusz Wojciechowski
Comisarul UE pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală”.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole