4 decembrie 2021 - 06:56

Comercializarea fructelor cu potential cancerigen nu poate fi inca oprita

Președintele Autorității pentru Protecția Consumatorului, Horia Constantinescu, avertizează românii că anumite fructe din import prezintă un risc crescut pentru sănătate, ele fiind tratate (pentru protejarea fructului), cu substanțe antifungice care pot duce la apariția cancerului.

Cu toate acestea, domnul președinte menționează că în momentul de față nu există un temei legal care să aprobe retragerea acestora de pe piață.

”N-am retras de pe piaţă. În acest moment nu există un temei legal la acest moment, dar ne dorim elaborarea unor acte normative care să stabilească clar criteriile de retragere sau nu de pe piaţă, dar am depus diligenţe, cel puţin pentru citrice, de afişare a unei informaţii utile şi esenţiale consumatorului şi anume că fructele respecive sunt tratate cu imazalil care nu este destinat consumului uman”, a declarat la Digi 24 președintele ANPC.

Specialiștii recomandă evitarea fructelor care prezintă un aspect perfect și îndeamnă consumatorii să le aleagă pe acelea care sunt cât mai proaspete.