Combaterea bolilor şi dăunătorilor la nuc

nucimmUna dintre cele mai vechi specii pomicole cultivate in Romania, nucul este apreciat in mod special pentru fructele sale, consumate atat in stare naturala, proaspete, cat si prelucrate. Un pom fructifer protejat prin lege in tara noastra, nucul are nevoie de ingrijiri atente pentru a se dezvolta corespunzator si a produce anual o recolta bogata. Iata ce ar trebui sa stii despre prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor la nuc!
Bolile si daunatorii nucului
Nucul este un pom fructifer rezistent, care nu este atacat de o paleta larga de boli si de daunatori. Cele care ii pot crea adevarate probleme insa sunt arsura bacteriana sau bacterioza, determinata de Xanthomonas junglandis, antracnoza (Gnomonia junglandis), viermele merelor (Cydia pomonella), acarienii, omizile defoliatoare, paduchele testos si omizile xilofage.
Bolile nucului ataca, de regula, exemplarele tinere, in conditii de precipitatii abundente si temperaturi moderate, specifice sezonului de primavara. Cu toate acestea, atacuri virulente se inregistreaza si in lunile de vara, cu precadere in iulie-august.
Tratamente impotriva bolilor si daunatorilor nucului
Primele stropiri la nuc se fac primavara devreme, de regula in luna martie, la dezmugurirea pomului. Urmatoarele tratamente trebuie aplicate dupa aparitia primelor frunze, continuandu-se cu stropiri la inceputul cresterii lastarilor.
Cel din urma tratament aplicat nucilor se face toamna, dupa caderea frunzelor, aceste stropiri avand rolul de a proteja pomii de atacurile bolilor si daunatorilor din anul urmator.
Cele mai eficiente tratamente impotriva bolilor si daunatorilor nucului sunt cele pe baza de cupru. Este important insa ca substantele folosite sa aiba o concentratie scazuta; in caz contrar, pot afecta frunzele pomului, determinand necrozarea lor.
In acest sens, se poate folosi cu incredere zeama bordeleza, in concentratii, de regula, de 0,5%. Singurele stropiri cu zeama bordeleza avand o concentratie mai mare (1,5%) sunt primele si ultimele.
Impotriva daunatorilor pot fi aplicate tratamente specifice, care includ folosirea de insecticide si acaricide. Viermele merelor, de pilda, poate fi combatut cu substante precum Actellic, Calipso, Carbetox, Fentron, Imidan, Meotrin etc.
Intrucat nucii tineri sunt mai susceptibili atacului bolilor si daunatorilor, aplicarea tratamentelor trebuie facuta cu regularitate in perioada dezvoltarii lor, in asa fel incat sa le fie asigurata o crestere viguroasa care va determina, ulterior, recolte bogate pe termen lung.(Sursa: gradina-online.ro)

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.