O amenințare din ce în ce mai mare pentru producția de alimente o reprezintă în ultima vreme bolile plantelor, mai ales că multe dintre acestea au devenit rezistente la o serie de pesticide. Există însă o soluție eficientă, care se pare că vine din partea furnicilor.
Potrivit unui studiu danez publicat în martie 2021, furnicile elimină compuși chimici care inhibă în mod eficient agenții patogeni ai plantelor, chiar și în cazul în care pesticidele actuale nu sunt eficiente.
Recent, s-a descoperit că furnica africană Tetraponera poartă pe corp compuși chimici care sunt capabili să omoare inclusiv bacteriile MRSA (stafilococ auriu), unele extrem de temut nu doar pentru că sunt rezistente la antibiotice cunoscute, ci și pentru că sunt periculoase pentru oameni.
Pornind de la această descoperire, studiul, publicat în „Journal of Applied Ecology”, a urmărit să vadă dacă și plantele pot beneficia și de compușii produși de furnici pentru a se proteja de anumite boli rezistente, punând astfel la adăpost producțiile alimentare.
Astfel, oamenii de știință danezi au constatat că un număr surprinzător de mare de compuși chimici secretați de glandele furnicilor și bacterii utile ce trăiesc pe acestea s-au dovedit capabile să omoare agenți patogeni importanți ai plantelor.
Prin urmare, cercetătorii din spatele studiului sugerează că putem utiliza furnici și apărarea lor naturală pentru a asigura protecția plantelor agricole.
Toate speciile de furnici testate conțineau substanțe chimice antagonice și 10 din cele 12 examinate au avut un efect negativ global asupra microorganismelor și au demonstrat un efect dăunător mai mare asupra agenților patogeni ai plantelor în comparație cu alte microorganisme.
Astfel, testele au arătat că 22 de secreții ale furnicilor și 30 de bacterii inhibă 20 și, respectiv, 10 agenți patogeni ai plantelor, inclusiv boli periculoase care au reușit să dezvolte tulpini rezistente. De asemenea, Studiile au relevtat faptul că 13 specii de furnici pot controla 14 boli produse de ciuperci și bacterii la 12 specii de plante, unele substanțe având efect negativ inclusiv asupra rapănului mărului.
FOTO: plantcaretoday.com