29 mai 2022 - 02:03

Combaterea afidelor din spicele de grâu

Afidele spicelor de grâu pot provoca pierderi importante în cultura de grâu, acestea hrănindu-se cu seva plantelor.

Prezența afidelor la nivelul spicelor – mai multe specii de afide se pot găsi la nivelul frunzelor ce se află în perioada de creștere, dar singurul care poate urca la nivelul spicelor este Sitobion avenae. Acesta se dezvoltă în colonii care provoacă daune prin hrănirea cu seva de la nivelul spicelor. 

Sitobion avenae – are lungimea de 2-3 mm, culoarea nu este una caracteristică, aceasta poate varia de la verde la roșu. Acesta colonizează limbul frunzelor superioare, până în momentul în care se pot dezvolta suficient de mult pentru a urca pe spic. 

De la debutul perioadei de înspicat, afidele spicelor pot provoca importante daune culturilor de cereale. Dacă atacul are loc primăvara devreme, numărul semințelor și masa a 1000 de boabe sunt diminuate și pot fi înregistrate pierderi de producție de până la 3 tone/ha. Pragul de dăunare al afidelor este reprezentat de un număr de 25 insecte pe spic. 

Atacul are loc în vetre, afidele colonizează frunzele superioare până în momentul în care se dezvoltă spicul. Afidele se hrănesc cu seva plantelor, iar excrementele favorizează dezvoltarea bolilor. 

Metode de combatere:

  • Combatere fitosanitară prin utilizare produselor de protecția plantelor 
  • Combatere agronomică au ajutorul prădătorilor naturali ai dăunatorului, dar acest lucru este imposibil de realizat în câmp deschis. 

Cum se realizează tratamentul în cazul combaterii fitosanitare

Aplicarea tratamentului la nivelul spicelor este întotdeauna delicat deoarece spicul este un organ vertical dificil de acoperit cu un echipament de tratat cu rampă orizontală. Cantitatea necesară de apă pentru realizarea amestecului cu produsul firosanitar nu trebuie sa fie mai mică de 150 l/ha pentru a asigura o acoperire optimă. În studiile realizate de către Arvalis- Institutul Vegetal din Franța, aceștia au demonstrat faptul că tipul duzelor utilizate la aplicare nu are o influență asupra eficacității tratamentului. 

Afidele spicelor de grâu pot conduce la pierderi de producție dacă sunt condiții favorabile dezvoltării. Iarna blândă și temperaturile,  umiditatea ridicată cauzată de ploile din ultimele decade au favorizat dezvoltarea afidelor în culturile agricole.  

În cazul tratamentelor împotriva dăunătorilor din Platformei Ziua Grâului Moldova 2021, a fost utilizat produsul Decis Expert 100 EC din portofoliul Bayer, care are în compoziție substanța activă deltametrin 100g/l.  

Testimonial fermier responsabil de Platforma Ziua Grâului Moldova: 

  1. Ing. Catalin Parii – Panifcom 

Anul acesta, echipa Panifcom și-a luat angajamentul să realizeze toate lucrările de îngrijire a platformei Ziua Grâului Moldova. Printre toate acestea am realizat și aplicarea tratamentelor fitosanitare cu produsele de protectie Bayer. În cazul de față insecticidele și fungicidele au fost aplicate preventiv și suntem foarte mulțumiți de alegerea făcută. Produsele și-au făcut treaba excelent, deoarece anul acesta am avut condiții prielnice dezvoltării bolilor și a dăunătorilor, dar cu ajutorul produselor folosite și a metodei de aplicare, platforma Ziua Grâului Moldova arată impecabil. Vă așteptăm în câmp la evenimentul Ziua Grâului Moldova, marca FarmForum

appr mandru fermier 1 800x450 1

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.