Colaborarea Romania-Israel privind solutii tehnologice impotriva secetei. Propunerea ambasadorului

Au fost purtate discuții la sediul MADR privind colaborarea dintre România și Israel în legătură cu identificarea de soluții tehnologice pentru combaterea secetei. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, alături de secretarul de stat George Scarlat, precum și experți din cadrul Direcției Generale de Relații Internaționale și Afaceri Europene s-au întâlnit luni 27 iulie 2020 cu ambasadorul israelian David Saranga.

Discuțiile despre colaborare au fost inițiate în contextul fenomenelor meteorologice care au afectat România, informează Ministerul agriculturii. Tehnologia de irigare din Israel este cunoscută ca fiind una dintre cele mai performante din lume. Ambasadorul Statului Israel David Saranga și-a arătat interesul pentru a oferi României din experiența și tehnologia deținute.

Ministrul Adrian Oros a explicat că la nivelul MADR se lucrează la o Strategie de Gestionarea Apei, care se referă la investiții în infrastructura principală și secundară de irigații, la infrastructura de desecare-drenaj și la combaterea eroziunii solului. 

La rândul său, secretarul de stat George Scarlat a afirmat că sunt necesare lucrări de modernizare a atât la nivelul infrastructurii de îmbunătățiri funciare existente, cât și la identificarea de soluții pentru introducerea de noi suprafețe care vor trebui irigate.

De asemenea, este nevoie de o analiză în diferite zone în care nu se regăsesc amenajări de îmbunătățiri funciare, astfel încât să se identifice soluții pentru preluarea apelor din amonte, cu costuri energetice cât mai reduse.

- Publicitate -

Totodată, secretarul de stat a spus că ținta la care România își dorește să ajungă în viitorul exercițiu financiar este de 3,2 milioane de hectare irigate la nivelul întregii țări, ținând cont de fondurile substanțiale care vor fi alocate.

Colaborarea Romania-Israel: Propunerea ambasadorului Statului Israel

Având în vedere cele expuse de oficialii MADR, ambasadorul Statului Israel a propus să se organizeze întâlniri în viitorul apropiat (seminarii) on-line cu specialiștii din Israel, astfel încât oficialilor și experților români să le fie prezentate soluții viabile care există pe piața din Israel, adaptate specificului României.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, în următoarea lună și jumătate vor fi finalizate o serie studii ale specialiștilor romani din domeniul irigațiilor și apoi se vor putea organiza întalnirile (ex. seminar tehnic romano-israelian), astfel încât împreună cu experții din Israel să se înceapă concret colaborarea în acest sector deosebit de important pentru România.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole