Colaborare multinațională pentru controlul și eradicarea pestei porcine africane (PPA)

Mexic, SUA, Republica Dominicană și Haiti convin asupra unei strategii comune de eradicare a PPA. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a pus la dispoziția regiunii expertiza tehnică a Serviciului Național de Sănătate, Siguranță și Calitate Agroalimentară (Senasica), pentru consolidarea serviciilor veterinare din țările afectate.

În scopul de a avansa în controlul și eradicarea pestei porcine africane (PPA) în Republica Dominicană și Haiti și astfel pentru a reduce riscul de dispersie în alte țări ale continentului american, vor fi create grupuri tehnice de lucru conduse de specialiști din Mexic și Statele Unite, pentru a consolida serviciile veterinare în aceste regiuni din Caraibe, a raportat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Într-o întâlnire virtuală cu omologii săi americani, dominicani și haitieni, șeful agenției federale, Víctor Villalobos Arámbula, a prezentat propunerea prin care experții Serviciului Național pentru Sănătate, Siguranță și Calitate Agroalimentară (Senasica) își vor împărtăși experiența în sănătate animală, măsuri antiepidemice și întărirea serviciilor de inspecție la porturi, aeroporturi și frontiere.

Pe baza megasimulării PPA realizată în 2019 în Mexic și care a inclus observatori din Statele Unite și Canada, oficialul federal a propus programarea unui exercițiu regional, cu scopul de a testa eficacitatea și capacitatea de răspuns a serviciilor veterinare din America și sectoarele lor productive, confruntându-se cu amenințarea reprezentată de boala virală care afectează porcii.

El a indicat că, în vederea consolidării acțiunilor grupurilor tehnice, lucrările au fost desfășurate în ultimii ani de organisme internaționale precum Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Institutul Inter-American de Cooperare pentru Agricultură ( IICA) și Organizația Internațională Regională pentru Sănătatea Agricolă (OIRSA).

Însoțit de șeful Senasica, Francisco Javier Trujillo Arriaga, secretarul Villalobos Arámbula a spus că, în ultimii ani, Mexicul și-a concentrat eforturile preventive pe creșterea gradului de conștientizare a industriei și a populației.

În acest sens, el a propus ca în Haiti să fie stabilite programe cuprinzătoare de diseminare, întrucât migrația cetățenilor haitieni – care pot călători cu produse contaminate – este un aspect care trebuie abordat.

Șeful Departamentului Agriculturii al Statelor Unite (USDA), Thomas Vilsack, a evidențiat experiența de colaborare de peste 75 de ani cu Mexic în probleme de sănătate animală, astfel încât eforturile comune vor spori succesul acțiunilor de control și eradicare în țările din Caraibe.

Însoțit de șeful Serviciului de Inspecție pentru Sănătatea Animalelor și Plantelor (APHIS), Kevin Shea, oficialul american a dat asigurări că acest efort comun pe care îl vor implementa în Haiti și Republica Dominicană va servi la construirea unui schelet care să poată fi folosit în viitor pentru a face față noilor provocări în domeniu, ca urmare a schimbărilor climatice și a mobilității mărfurilor prin turism, comerț și migrație.

El a indicat că Serviciul de Inspecție în Sănătate a Plantelor și Animalelor se va coordona cu Senasica și agențiile de sănătate din țările din Caraibe, pentru a desfășura, în cel mai scurt timp posibil, primele exerciții comune.

Ministrul Agriculturii din Republica Dominicană, Limber Cruz, a evidențiat sprijinul Statelor Unite și al Mexicului pentru a accelera eradicarea bolii în țara sa și în întreaga insulă, întrucât ambele națiuni sunt învecinate, cu o graniță de 389 de kilometri liniari, deci niciun efort unilateral nu ar fi eficient.

El a explicat că de un an, de când au fost detectate primele focare de PPA pe teritoriul său, guvernul dominican a intensificat acțiunile de izolare și până în prezent, 95 de echipe veterinare lucrează în teren, carantina a fost întărită în porturi și aeroporturi iar numărul de teste de diagnostic a crescut la peste șase mii pe săptămână.

Ministrul Agriculturii din Haiti, Charlot Bredy, a salutat sprijinul primit în ultimele luni de la USDA, FAO și IICA, întrucât acesta a fost decisiv în avansarea în controlul bolii și în instruirea oferită sectoarelor veterinar și de producție.

El a spus că, în ciuda limitărilor sale financiare, guvernul haitian a muncit din greu pentru a aborda riscurile din unitățile de producție și a instruit peste patru mii de producători pentru a consolida măsurile de biosecuritate și a preveni circulația animalelor vii. De asemenea, a comentat că s-au bazat pe laboratoarele din Statele Unite pentru procesul de diagnosticare și, până în prezent, din 1.984 de probe la porci au fost confirmate 529, în urma cărora au fost sacrificate imediat 3.500 de animale.

Miniștrii Agriculturii au convenit ca echipele lor tehnice să înceapă săptămâna viitoare schimbul de informații, pentru a elabora planul de lucru care urmează să fie dezvoltat în acea regiune din Caraibe.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole