Cola, tratamentul minune pentru purcei

Ai fi crezut vreodată că celebra băutură carbogazoasă – Cola – este cea mai importantă armă în lupta împotriva bacteriilor dăunătoare din stomacul purceluşilor, după înțărcare? Ei bine, asta susține zootehnistul elveţian Ruedi Bigler, în vârstă de 61 de ani, proprietar al unei ferme din Moosseedorf, Berna, care dă Cola purceilor din motive de sănătate, potrivit publicaţiei Blick, citate de adevărul.ro.

Tratamentul se desfăşoară timp de zece zile, după ce se schimbă complet hrănirea nou-născuţilor.

Potrivit lui Bigler, în primele patru săptămâni de viaţă, purceii primesc lapte de la scroafă. După aceea, există furaje de îngrăşare făcute din fructe, cereale şi proteine, însă schimbarea hranei este însă dificilă.

Laptele conţine anticorpi care întăresc sistemul imunitar al animalelor tinere. După înţărcare, însă, porcinele sunt sensibile la boli, diareea fiind una dintre problemele care poate avea consecinţe potenţial fatale. Din acest motiv, fermierul elvețian își hrănește purcelușii cu aproximativ un decilitru de Cola pentru fiecare.

Atunci când Bigler toarnă băutura peste hrană, animalele se aruncă imediat asupra ei.

„Pentru că este atât de dulce, purceilor le place combinaţia”, spune fermierul.

„Dieta Bigler” nu este despre zahăr, ci despre acid, explică fermierul. Cola este foarte acidă şi are un pH scăzut, protejând astfel stomacul purceluşilor de agenţi patogeni.

„Este o măsură preventivă simplă şi ieftină împotriva bacteriilor dăunătoare”, arată Bigler.

El spune că mai sunt și alţi fermieri care folosesc procedeul şi se descurcă fără antibiotice scumpe. Toate animalele se înghesuie la jgheabul de hrănire şi au cozile curbate, semn care, potrivit fermierului, arată că „le merge bine”.

Cu toate acestea, fermierul le-a mărturisit jurnaliştilor că el, personal, nu bea băuturi acidulate. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole