COD GALBEN in toata tara! ANM anunta descarcari electrice, averse torentiale, grindina si vijelii

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare de Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în întreaga ţară. Aceasta se va manifesta prin frecvente descãrcãri electrice, averse torenţiale, grindinã şi vijelii. Cantitãţile de apã vor depãşi 25…30 l/mp şi pe arii restrânse 40…60 l/mp. Codul este valabil în intervalul 11 iunie, ora 10:00 – 13 iunie, ora 10:00. Până la jumătatea săptămânii viitoare, gradul de instabilitate atmosferică se va menţine accentuat în cea mai mare parte a ţării.

Caracteristici meteorologice, 11 – 12 Iunie 2020
În acest interval va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, pe întreg teritoriul agricol al ţãrii. Temperatura medie diurnã a aerului se va încadra între 16…24°C, valori apropiate de mediile multianuale, în toatã ţara.
Temperatura maximã a aerului se va situa între 20…29°C, în majoritatea regiunilor.
Temperatura minimã a aerului va fi cuprinsã între 12…19°C, la nivelul întregii ţãrii.

Regimul pluviometric
În cea mai mare parte a ţãrii vor fi perioade cu instabilitate atmosfericã temporar accentuatã. Aceasta se va manifesta prin înnorãri, averse torenţiale, frecvente descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului, vijelii şi izolat grindinã. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local cantitãţile de apã vor depãşi 15…20 l/mp şi pe arii restrânse 35 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de apã pe adâncimea de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnã, va prezenta valori scãzute (secetã pedologicã moderatã) şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã puternicã şi extremã) în Moldova, Dobrogea, Banat şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei şi a Transilvaniei, local în centrul, estul şi sudul Olteniei. Gradul de aprovizionare cu apã al solului se va încadra în limite satisfãcãtoare şi izolat apropiate de optim, în nordul, estul şi sud-vestul Olteniei, nordul Transilvaniei, izolat în nordul, nord-vestul şi sud-vestul Munteniei, nordul Maramureşului.

În cultura neirigatã de porumb, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-50 cm, se va situa în limite scãzute şi deosebit de scãzute, seceta pedologicã fiind moderatã, puternicã şi extremã, în Dobrogea şi Crişana, pe suprafeţe agricole extinse din Banat, estul, local nordul, sudul şi sud-vestul Munteniei, estul, centrul şi sudul Transilvaniei, sudul, sud-estul, izolat vestul, nordul şi estul Moldovei. În Maramureş şi Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, nordul, local centrul, sudul şi sud-vestul Transilvaniei, nordul, estul, centrul, sudul şi izolat sud-vestul Moldovei, nord-estul Banatului, rezerva de apã din sol va prezenta valori satisfãcãtoare pânã la apropiate de optim şi optime.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ritmurile biologice ale culturilor agricole vor evolua pe ansamblu normal în majoritatea regiunilor, iar în zonele de câmpie din sudul ţãrii, procesele vegetative ale plantelor vor fi uşor mai intensificate, în special pe arealele cu o bunã aprovizionare cu apã a solului.
Cerealierele de toamnã (orz şi grâu) vor parcurge înspicarea (40-100%), înflorirea (10-70%), maturitatea în lapte (10-40%) şi maturitatea în cearã (10-30%). În semãnãturile efectuate în perioada optimã, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bunã şi medie, iar la cele întârziate fenologic, precum şi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabã.
Sub aspect fenologic, la rapiţã vor predomina înflorirea (50-100%), formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (60-100%), în aproape toatã ţara.
Cultura de floarea-soarelui îşi va continua rãsãrirea (60-100%), formarea primei perechi de frunze (30-100%) şi înfrunzirea (8-20 frunze), în cea mai mare parte a teritoriului.
Porumbul se va afla la rãsãrire (50-100%), formarea frunzei a treia (30-100%) şi înfrunzire (5-10 frunze).
La sfecla de zahãr se vor înregistra rãsãrirea, dezvoltarea primei perechi de frunze şi alungirea axei hipocotile, în cea mai mare parte a bazinelor de specialitate.
Funcţie de data plantatului, la cartof, predominante vor fi încolţirea şi rãsãrirea (60-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze (50-100%). Totodatã, soiurile timpurii pentru consum vor parcurge formarea/creşterea lãstarilor laterali şi tuberizarea (10-50%).
În plantaţiile pomicole, atât la sâmburoase, cât şi la seminţoase se vor semnala creşterea lãstarilor/frunzelor şi legarea/creşterea rodului, precum şi coacerea, respectiv recoltarea fructelor la soiurile timpurii de cireş.
În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se vor menţine fazele de înfrunzire, creşterea lãstarilor şi înflorire, iar la soiurile timpurii de mas? formarea şi creşterea boabelor.
În zilele fãrã precipitaţii, lucrãrile agricole specifice (fertilizãri, erbicidãri, praşile manuale şi mecanice, tratamente fito-sanitare, etc) se vor desfãşura pe ansamblu în condiţii optime.

RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:

  • Combaterea bolilor şi dãunãtorilor în culturile de toamnã;
  • Continuarea lucrãrilor agrotehnice de întreţinere a culturilor de primãvarã (praşile mecanice şi manuale, erbicidãri, tratamente cu insecto-fungicide);
  • Administrarea de tratamente cu insecto-fungicide la culturile de câmp şi plantaţiile pomi-viticole;
  • Efectuarea fertilizãrii foliare la speciile de câmp;
  • Aplicarea irigaţiilor pe terenurile agricole cu deficite de umiditate în sol.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole