Linia de coastă a României și Bulgariei, noua rută pentru cerealele ucrainene

Se pregătește un nou coridor de export pentru cerealele ucrainene, pe linia de coastă a României și Bulgariei la Marea Neagră.

Ucraina ia în considerare noua rută de export după ce săptămâna trecută o navă de marfă sub pavilionul Hong Kong-ului a reuşit să plece din portul ucrainean Odesa, a anunţat luni Denys Marchuk, adjunctul şefului Consiliului Agrar din țara vecină, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

După ce s-a retras, în 17 iulie, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor via Marea Neagră, Rusia a ameninţat că va trata toate vapoarele din porturile ucrinene ca potenţiale ţinte militare.

În replică, Kievul a anunţat „un coridor umanitar” pentru cerealele ucrainene, care înaintează de-a lungul liniei de coastă de lângă România şi Bulgaria.

„Doar un singur vas comercial a reuşit să treacă până acum, demonstrând necesitatea de a căuta rute alternative. Ar trebui să existe potenţiale deplasări ale încă 7-8 vapoare… atunci poate în viitor aceste rute alternative vor deveni un coridor pentru navele care transportă cereale şi plante oleaginoase”, a declarat Denys Marchuk, la postul naţional de televiziune.

Potrivit Financial Times, autorităţile de la Kiev finalizează o schemă cu asigurătorii globali pentru acoperirea riscurilor în cazul navelor care călătoresc spre şi dinspre porturile ucrainene de la Marea Neagră.

- Publicitate -

Astfel, pentru a atrage proprietarii de nave către porturile ucrainene bombardate de ruşi, Ucraina a alocat deja 20 miliarde de hrivne (circa 547 milioane de dolari) pentru asigurarea navelor.

„Nu toţi proprietarii de nave vor avea curaj să folosească vasele într-un mediu nesigur” pentru a transporta cerealele ucrainene, a declarat Marchuk cu privire la această decizie a Kievului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole