Clasamentul în care fermierii români sunt pe primul loc în Europa

Chiar dacă fermierii români sunt, în general, nemulțumiți de prețurile cerealelor din acest sezon, se pare că marfa pleacă pe bandă rulantă din țara noastră, la export. Astfel, țara noastră se află pe locul doi în Uniunea Europeană, în topul exporturilor totale de cereale din sezonul 2023-2024.

”Avem un nivel de export în acest moment, conform DG Agri, de 5,4 milioane de tone la produsul grâu, față de Franța care are 6,3 milioane de tone. Suntem în spatele lor cu 900.000 de tone, stăm extraordinar de bine. Dacă luăm cumulat grâu, porumb și orz, față de Franța ne despart 580.000 de tone. E foarte puțin, contăm, asta e ceea ce trebuie să scoatem din acest context”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, pentru AGRO TV.

În ceea ce privește porumbul, România este chiar liderul Uniunii Europene la export, cu peste 2 milioane de tone de marfă care au plecat din țară până astăzi.

”Nu vorbesc de produsul porumb, unde suntem cei mai mari exportatori din Uniunea Europeană, pentru că toți ceilalți importă. Noi avem o rată de export în acest moment de circa 2,2-2,3 milioane de tone și vom continua până la 6-7 milioane de tone fără probleme”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

3 COMENTARII

  1. Pleacă la export masiv ca stăm prost pe procesare…!
    Exportam materie primă cereale brute și importăm produse finite procesate din țările vecine!
    Nu știu dacă trebuie să ne mândrim cu aceste poziții în clasament! 🙂

  2. Asta suntem o țară exportatoare de mână de lucru ieftină și materie prima . La ce se mai dau subvenții dacă nubse asociază sa proceseze materia prima?!?! Este inadmisibil ca o tara cu asa potențial agricol importăm mancare alimente de proasta calitate expirate cancerigene pâine congelata faina ulei mălai carne etc . Agricultura este măcinată de evaziune fiscală și muncă la negru este gaura neagra în bugetul statului bu aduce plus valoare economiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole