29 iulie 2021 - 05:32

CLARIFICARI pentru fermieri! Care este distanta permisa pentru deplasari in timpul pandemiei?

Poliția Română a făcut mai multe clarificări în ceea ce privește deplasările producătorilor agricoli și a persoanelor care practică activități agricole, inclusiv cele de peste 65 de ani care sunt cele mai vulnerabile la noul coronavirus, în perioada pandemiei. Toți fermierii trebuie să respecte cu strictețe toate măsurile de izolare impuse de ordonanța militară, în caz contrar vor fi sancționați. Despre limitele exacte care trebuie să fie respectate în cazul deplasărilor Poliția Română a făcut precizări, în urma unei solicitări realizate de libertatea.ro.

Este permisă deplasarea, indiferent de distanţă? Un producător agricol din Suceava, de pildă, poate veni să vândă cartofi în Bucureşti?

Răspunsul Poliţiei Române: Legislația aflată în discuție nu impune o limită de distanță, dar logica acestor restricții este aceea de a evita cât mai mult contactul între persoane, tocmai pentru a limita răspândirea infectării cu noul tip de coronavirus. Astfel, deși nu este stabilită o limită de distanță, recomandăm producătorilor agricoli să se deplaseze pe distanțe cât mai scurte.

Pot ieşi din casă persoanele de peste 65 de ani, pentru activităţi agricole, şi în afara intervalului orar 11:00 – 13:00?

Răspunsul Poliţiei Române: Persoanele cu vârsta peste 65 de ani se pot deplasa în afara locuinței pentru activități agricole și în alt interval orar decât cel prevăzut, respectiv 11:00 – 13:00. Intervalul orar menționat se referă doar la deplasări din motive personale, nu profesionale.

Pot merge la serviciu, în această perioadă, şi persoanele care fac naveta? Care locuiesc în Ilfov, de pildă, şi muncesc în Bucureşti?

Răspunsul Poliţiei Române: Actul normativ stipulează că este permisă deplasarea între locuință și locul de muncă. Nu se face mențiunea că localitatea în care se desfășoară activitatea profesională trebuie să fie aceeași cu cea de domiciliu. În conformitate cu exemplul oferit de dumneavoastră, un cetățean care locuiește în Ilfov se poate deplasa la locul de muncă din București, cu condiția să aibă asupra sa documentele prevăzute la art. 4 al ordonanței menționate mai sus, respectiv legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere, după caz.

ATENȚIE! Amenzile au fost înăsprite de Guvern! Prin urmare persoanele fizice care nu respectă măsurile vor fi sancționate cu sume cuprinse între 2.000 şi 20.000 de lei. În cazul persoanelor juridice, amenda va fi cuprinsă între 10.000 și 70.000 de lei.