26 mai 2022 - 05:57

CRIZĂ GREA! Pâinea – prea scumpă! Soluția: făinuri alternative

Continuă CRIZA scumpirilor! Peste tot în lume vremurile sunt din ce în ce mai grele, iar pâinea cea de toate zilele, la propriu, este pusă în pericol!

Creșterile din tot lanțul de producție al pâinii determină identificarea cât mai rapidă a unor soluții alternative pentru un produs vital pentru orice dietă sănătoasă.

Grâul nu e ușor de produs, iar costurile pe care le presupune de cultura mare sunt din ce în ce mai mari. Așa că, în mod natural, se scumpește și făina.

Dar pâinea, spun brutarii, poate fi făcută și cu făinuri care nu sunt de grâu. Astfel de făinuri pot fi obținute din cartofi sau orez. Iar la nivel local, din alte legume sau cereale cultivate în mod tradițional.

Soluția alternativă la făina de grâu s-a impus deja în mai multe state ale lumii, odată cu majorarea costurilor de producție și ale materiilor prime.

Primul loc din lume de unde a venit semnalul de alarmă, dar și soluția alternativă, este capitala Filipinelor.

În ciuda sărăciei în care își duc viața majoritatea filipinezilor, Manila este unul dintre cele mai cosmopolite orașe ale lumii. De fapt, este considerată Perla Orientului.

La Manila, un grup industrial din domeniul produselor de panificație a găsit alternative la făina de grâu pentru pâine.

Creșterea prețurilor la grâu, la făină și la zahăr, dar și creșterea alarmantă a prețului gazelor petroliere lichefiate folosite la cuptoarele de pâine i-a determinat pe șefii companiei să caute soluții mai ieftine, alternative.

Ei spun că făinurile pot fi făcute din camote, manioc, fasole mung, dovleac, cartofi și orez. Mai mult, ei susțin că pâinea poate fi îmbogățită cu proteine ​​cu arahide și frunze de malunggay.

Îmbogățirea pâinii este o „soluție pe termen mai lung”, spun reprezentanții grupului industrial care se văd nevoiți să ia în calcul creșterea prețului pâinii începând de luna viitoare.

Pe măsură ce ingredientele pentru pâine devin din ce în ce mai scumpe, autoritățile au sugerat producătorilor de pâine utilizarea unor făinuri alternative care nu sunt din grâu, pentru a crește astfel și conținutul nutrițional al alimentelor de bază.

Creșterea costurilor cu materiile prime și a cheltuielilor de exploatare îi obligă pe producători să-și crească prețurile, spun oficialii, în timp ce bugetele clienților rămân restrânse, în special pe fondul pandemiei.

Astfel, unii reprezentanți ai Senatului au propus recent Departamentului de Comerț să analizeze implementarea unei înghețari a prețurilor costurilor materiilor prime, în încercarea de a ușura povara brutăriilor.

O altă soluție pentru a aborda creșterea prețurilor la pâine ar fi importarea făinii, dar această alternativă este considerată valabilă numai pentru uz de urgență, potrivit autorităților filipineze.

Nouă, românilor nu prea ne sunt la îndemână camote, manioc sau fasolea mung. Dar, cu siguranță, alternative precum dovleac, cartofi sau orez ne vor ajuta pe viitor să ne facem pâinea altfel decât strămoșii noștri.

Făina de grâu ar putea ajunge în viitor doar o chestiune de gust! Poate unul chiar prea „pretențios”, când vine vorba de pâinea noastră cea de toate zilele!

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.