Ai un teren împădurit? Gândește-te la ciupercile Shiitake, o super afacere

Ciupercile Shiitake sunt și vor fi o afacere profitabilă în agricultură. Proprietarii unor suprafețe de pădure sau terenuri umbroase se pot gândi la înființarea de crescătorii de ciuperci Shiitake care, în primul rând, au proprietăți anti-cancerigene.

Piața ciupercilor shiitake este împartită în funcție de aplicații (alimente și băuturi, suplimente alimentare, îngrijire personală și produse farmaceutice, etc). Piața shiitake este de așteptat să crească la un CAGR de 9,11% în perioada de prognoză (2020-2025).

Ciupercile Shiitake, prezentare generală a pieței

Shiitake sunt folosite într-o mare varietate de produse de sănătate sau farmaceutice, sporindu-și aplicabilitatea dincolo de alimente și băuturi. De departe, aplicarea lor ca ingredient funcțional în industria medicală conduce piața. În prezent, infecțiile bacteriene și virale sunt în creștere peste tot în lume, prin urmare, aplicarea ciupercilor shiitake în sectorul farmaceutic este de așteptat să crească în continuare, deoarece shiitake sunt folosite ca medicament, pentru a întări sistemul imunitar, pentru a reduce nivelurile de colesterol din sânge, întărirea arterelor, diabet, eczeme, răceli și gripă, tratamentul cancerului de prostată sau de sân. Ciupercile acționează și că agent anti-îmbătrânire.

China este cel mai mare producător de ciuperci din lume. China se angajează în producția de ciuperci și trufe pentru a satisface cerințele mari ale pieței externe și interne. Se estimează că peste 25 de milioane de fermieri din China sunt, în prezent, implicați în colectarea, cultivarea, procesarea și comercializarea ciupercilor.

- Publicitate -

Pe piața globală de shiitake, companiile japoneze și chineze dețin o mare cotă. Companiile care operează în acest sector stabilesc legături cu distribuitorii și comercianții cu amănuntul, oferind în același timp servicii de livrare pentru a maximiza distribuția produselor lor.

Ciupercile Shiitake în România

Condiţiile climatice şi de sol din România sunt favorabile pentru creşterea ciupercilor shiitake. Cele mai potrivite terenuri sunt cele împădurite sau cele pe care există arbuşti. Ciupercile Shiitake cresc pe trunchiurile copacilor iar pentru a se dezvolta armonios, acestea au nevoie să fie ferite de vânt şi ploi abundente.

În urmă cu aproape 10 ani, Tibi Spinei din Sibiu și-a înființat o ciupercărie în localitatea Orlat. Tibi a inceput prin a comercializa  atât ciuperci proaspete, cât și în formă deshidratată, uscându-le  în mod natural, la soare. Doar dacă era nevoie, le punea pentru scurt timp într-un aparat special pentru deshidratare.

Ciupercile Shiitake își obțin energia și hrana din descompunerea lemnului proaspăt tăiat din care extrag lignină și celuloză. Partea cărnoasă a ciupercii Shiitake este legată de un miceliu constituit din mici fire care se infiltrează prin crăpăturile din coajă butucului. Prin acest miceliu ciupercă își extrage nutrienții necesari dezvoltării.

Aceste ciuperci pot fi obtinute prin 2 metode:

1. Metoda în saci cu rumeguș

2. Metoda în butuci

Constă în realizarea unor găuri în butucii unor capaci și inocularea acestora cu miceliu de shiitake. Miceliul se vinde sub diferite forme, există chiar și varianta sub formă de cepuri care doar se introduc în găurile realizate.
– Lemnul optim pt. utilizare: stejar, arin, frasin, castan, fag, nuc.
– Grosime lemn: 10 – 25 cm
– Lungime max. lemn: 120 cm
– Adâncime  aprox. găuri: 5 cm
– Distanță aprox. între găuri: 10 cm
– Umiditate optimă de păstrare: 35 – 60%
– Frecvența irigării: 1 dată/ 2 sapt

 Specialiștii spun că butucii trebuie tăiați în februarie, pentru înseminarea din lunile aprilie și fiind indicat să fie feriți de soare și vânt, pentru a păstra un grad de umiditate de cel puțin 35%. 

Reproducerea depinde de temperatură și de cantitatea de precipitații căzute. Specialiștii recomandă că după fiecare recoltă, butucul să fie lăsat în repaus timp de 10-12 săptămâni, înainte de a fi însămânțat din nou.

Prețul ciupercilor Shiitake în România, este de aproximativ 50-60 lei/kg dar pot ajunge si la 100 lei/kg. Așadar, vorbim despre o afacere care nu necesită eforturi fizice și financiare prea mari dar care, cu puțină răbdare și atenție în îndeplinirea condițiilor de creștere, poate aduce un profit considerabil oricui alege să investească in această activitate.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole