CIUPERCILE, AFACEREA VIITORULUI. Află în ce domenii se fac deja milioane de euro din miceliu!

Sigur, ai mai auzit de afacerile cu ciuperci, dar mereu te-ai gândit că sunt sufficient de mulți producători de ciuperci încât să nu mai fie loc pe piață de încă unul! „Câte ciuperci să duci în supermarket?”, ți-ai spus.

Ei bine, se pare că ciupercile ar putea să devină, în viitorul apropiat, motorul economiei, contribuind în acelați timp la rezolvarea tuturor problemelor de mediu despre care ne tot avertizează oamenii de știință și reprezentanții ONU sau ai organizațiilor ecologiste.

Potrivit ultimelor descoperiri ale cercetătorilor, se pare că miceliul este o rețea ce se așterne, nevăzută, sub picioarele noastre și care reprezintă nu doar cel mai mare organism viu de pe Pământ, ci și materialul sustenabil al viitorului, utilizat nu doar în industria alimentară, ci și în medicină, cosmetică, industria modei sau chiar în construcții, scrie spotmedia.ro.

Din ciuperci se realizează deja o multitudine de produse: carne, bere, piele ecologică, case, produse industriale ecologice care pot curăța chiar și petrolul deversat în ape. Despre efectele benefice asupra sănătății fizice și mentale nici nu mai vorbim.

În plus, ciupercile sunt naturale, nepoluante și cresc foarte rapid, fapt i-a determinat pe oamnenii de știință să le declare materialul sustenabil al viitorului.

Și putem spune că viitorul deja a început, dacă aruncăm o privire asupra unor domenii în care se fac deja milioane de euro din utilizarea ciupercilor.

Carne din ciuperci

De multă vreme se vorbește că industria cărnii este una foarte poluantă, iar pentru a rezolva această problemă s-a recurs la diverse soluții, de la schimbarea furajelor cu care sunt hrănite animalele, până la dresarea vacilor să meargă la toaletă.

Alți cercetători, însă, s-au concentrat pe înlocuitori sustenabili și au descoperit că miceliul poate fi transformat în produse ce seamănă perfect cu carnea de animal, astfel că friptura de miceliu este deja un produs care și-a făcut deja apariția pe piață.

Mai mult, ciupercile nu sunt folosite doar pentru a face produse asemănătoare cu carnea, ci chiar pentru a crește carne în laborator, cu scopul de a obține produsul fără întreg procesul de creștere și măcelărire a animalelor.

Astfel, folosind celule animale, în vasul de laborator se crește carne adevărată. Însă celulele de carne au nevoie de un suport pe care să crească, iar acest suport este miceliul. Deja Wildtype a reușit să facă fructe de mare prin această rețetă, iar israelienii de la SuperMeat friptură.

Un studiu din 2020 a vrut să afle cum ar arăta lumea dacă până în 2050 toată lumea ar trece la o dietă bazată pe plante, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că doar această măsură ar asigura o scădere suficientă a emisiilor climatice care să asigure pragul încălzirii globale la 1,5 grade Celsius. Raportul ONU estimează că în ritmul actual omenirea va depăși acest prag în 2030.

Ciuperci pentru… bere!

Puțină lume știe că în procesul de producție a berii sunt folosite și diverse substanțe de origine animală.

De exemplu, pepsina, o substanța care ajută la producerea spumei, este obținută dintr-o enzimă din stomacul porcului. Chitina este obținută din carapacea homarilor sau a crabilor, iar carminul,din insecte. Isinglassul, un fel de gelatină extrasă din vezica înotătoare a peștilor, e de asemenea folosit des în producerea și filtrarea berii sau a vinului.

Un start-up numit Chinova Bioworks a găsit soluția pentru berea complet vegană, folosind pentru aceasta ciupercile champignon.

Un mou material în industria modei

Până acum câțiva ani nimeni nu s-ar fi gândit că ciupercile vor revoluționa industria modei, în care 15% din produse sunt făcute din piele.

Ei bine, celebrul brand de lux Hermes a lucrat în ultimii ani cu o companie specializată în biotehnologie, MycoWorks, pentru a produce o alternativă ecologică și sustenabilă la pielea de animale. Compania franceză, cunoscută pentru modele de genți exclusiviste fabricate din piele de crocodil sau de struț, a lansat la finalul acestui an clasica geantă Victoria făcută dintr-un material pe bază de ciuperci, care seamănă perfect cu pielea.

Dar și Adidas a pus în vânzare, tot anul acesta, în aprilie, celebrele sale modele și în varianta ecologică, facute dintr-un material numit Mylo. Acest material este crescut într-un mod similar creșterii ciupercilor în natură. Necesită puțin rumeguș și material organic, în care apoi miceliul crește până umple tava, în doar două săptămâni. Arată ca o spumă folosită la izolații, care e recoltată și apoi prelucrată până când ajunge să arate exact ca pielea, chiar și la atingere dă aceeași senzație. Tehnicile de prelucrare sunt încă ținute secrete de compania Bolt Threads, cu care lucrează Adidas.

Astfel de materiale făcute din ciuperci pot fi folosite pentru orice, de la genți, curele sau încălțăminte, la saltele de yoga.

Case din ciuperci

Deși construcțiile sunt un sector vital al economiei, materialele folosite nu sunt printre cele mai pritenoase cu mediul. Spre exemplu, cimentul, elementul principal din care e făcut betonul, este responsabil pentru 8% din emisiile lumii.

Un grup de cercetători a creat materiale pe bază de miceliu care curăță aerul. Și sunt chiar mai rezistente decât betonul.

În 2019, organizația New Heroes Company și firma de biotehnologie Krown Design au creat, pentru Săptămâna Designului din Olanda, o structură construită doar din materiale care cresc din pământ, cum ar fi lemnul sau miceliul.

Este o clădire foarte rezistentă la șocuri și cutremure, ignifugă, bine izolată și purifică și aerul în jur. Pe măsură ce crește, miceliul captează o cantitate dublă de dioxid de carbon de cât propria-i greutate.

O soluție în privința poluării

Oamenii de știință au descoperit că ciupercile pot elimina agenții poluanți din sol și din ape, fie că vorbim de deșeuri farmaceutice sau de pesticide, de petrol sau de plastic.

Enzimele cu ajutorul cărora unele specii de fungi descompun materia vegetală moartă pot fi folosite pentru a curăța planeta.

Un alt studiu a descoperit că o ciupercă ce crește sub pământ, pe rădăcinile arborilor, Ectomycorrizal fungi, ajută copacii să absoarbă mai rapid dioxidul de carbon prin procesul de fotosinteză. În același timp, această relație simbiotică reduce viteza de descompunere după ce copacul moare și deci și viteza cu care carbonul stocat e eliberat înapoi în atmosferă.

Cercetătorii atrag însă atenția că, în special din cauza poluării cu dioxid de azot, acești gardieni nevăzuți dispar într-un ritm alarmant. De aceea, este cu atât mai necesar să se grăbească tranziția de la combustibilii fosili la cei regenerabili.

Culmea, și pentru combustibilii regenerabili, tot ciupercile sunt soluția. Cercetători de la instituții de prestigiu precum Harvard, DOE Joint Genome Institute, Smithsonian Instiute sau Pacific Northwest National Laboratory au concluzionat că aceleași enzime care curăță planeta ar putea fi folosite pentru producerea de energie verde și biocombustibili.

Cosmetice și ambalaje nepoluante

Ecovative Design, compania care a ajutat Ikea să asigure ambalaje sustenabile, din materiale nepoluante, evident, cu ajutorul miceliului, ajută și industria cosmetică să fie mai verde.

De la burețeii folosiți pentru aplicarea fondului de ten, a pudrei, la ambalajele din plastic, Ecovative a produs o alternativă din miceliu – o spumă ce crește prin procese naturale în mai puțin de o lună.

Iar spuma folosită la colete, pentru ca produsele să ajungă în siguranță la destinatar, crește chiar și mai repede, în doar o săptămână.

Efecte miraculoase în medicină

Beneficiile ciupercilor pentru sănătate sunt cunoscute de milenii. De la primul antibiotic din lume, penicilina, la secretele medicinei orientale, ciupercile au fost mereu prezente.

Spre exemplu, ciuperca asiatică Reishi, supranumită „ciuperca nemuririi”, are compuși cu proprietați antitumorale, anti-inflamatoare, antivirale, antimicrobiale, imunomodulatoare, hepato-protectoare, analgezice, antipiretice, citotoxice și sedative.

Există însă și alte ciuperci cu proprietăți medicinale despre care s-a demonstrat că măresc eficiența unor tratamente pentru boli grave, ca cele date de infecțiile cu HIV, HPV sau virusul hepatic.

Și nu este deloc de neglijat efectul asupra sănătății psihice al ciupercilor „magice”. După ce au fost folosite la scară larga cu scop recreativ în anii ’70, SUA și alte state ale lumii le-au trecut în afara legii, interzicând, totodată, și cercetarea psilocibinei, substanța psihoactivă prezentă în aceste ciuperci magice.

Abia în ultimii ani a fost reluată cercetarea și concluziile au dus la aprobarea tratamentelor cu psilocibină pentru depresii, șoc post-traumatic, migrene și dureri cronice, dependențe de alcool sau alte substanțe.

Anul trecut, în SUA Oregon a fost primul stat care a legalizat folosirea acestor ciuperci în scop terapeutic și pentru dezvoltare personală.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole