28 iunie 2022 - 13:01

Ciudatul caz al morții unui fermier român mai puțin cunoscut

Care sunt afacerile unui fermier român, găsit mort în mașina sa, după ce aceasta a fost aruncată în aer în parcarea magazinului Profi din cartierul Vlaicu – zona Lebăda, din Arad, în dimineața zilei de sâmbătă, 29 mai 2021.

Pompierii ajunși repede la fața locului aveau să descopere înăuntrul carcasei automobilului incendiat cadavrul unei persoane carbonizate.

Organele de ordine publică arădene aveau să emită imediat primele ipoteze cu privire la incident, cea mai plauzibilă fiind asasinatul.

Din ziua atentatului și până în prezent, multă lume a fost concentrată pe actul criminal în sine, apoi doar tangențial pe afacerile lui Ioan Crișan, de 66 de ani, care ar fi putut să atragă după sine această acțiune premeditată. Dar ce anume dintr-o afacere cu somn african ar fi putut genera o astfel de acțiune de asasinat?

- Publicitate -

Cazul exploziei mașinii în municipiul Arad, soldată cu moartea lui Ioan Crișan, care se afla la volan, a fost preluat imediat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Preluarea cauzei a avut în vedere complexitatea cauzei dată de gravitatea faptelor, impactul social major, aspectele de fapt investigate fiind extrem de grave și pentru a se asigura soluționarea cu celeritate a cauzei, în scopul unei mai bune înfăptuiri a actului de justiție. Cercetările se efectuează sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor, în urma exploziei decedând o persoană de sex masculin”, se preciza într-un comunicat de presă al PICCJ.

Afaceri inedite pentru Europa de Est

Defunctul fermier piscicol deținea una dintre puținele ferme de somn african din Europa de Est, amenajată de mai mulți ani în perimetrul unei foste fabrici de cânepă situată la câțiva kilometri de municipiul Arad. Ferma are 22 de bazine alimentate cu apă termală provenită dintr-un foraj adânc de 900 de metri, iar o parte dintre acestea sunt populate de zeci de tone de pește.

De pe site-ul Crimatex, una dintre firmele fermierului piscicol asasinat, aflăm că începând cu anul 2008, aceasta și-a extins domeniul de activitate, demarând și activitatea de acvacultură. Din 2008, Crimatex era în posesia licenței de acvacultură nr. 418 pentru creșterea și comercializarea somnului african (Clarias Gariepinus).

„Este o specie de somn foarte asemănător cu somnul indigen, care se găsește în apele din România, singura deosebire este numărul de mustăți (8) și faptul ca trăiește într-un mediu mai cald. La începutul anului 2011, societatea noastră a obținut și licența nr. 489 pentru stația artificiala de reproducere.

„Capacitatea fermei noastre este de 3.000 tone de Somn de Iratos/an. Pentru viitorul apropiat ne-am dori să ajungem la capacitatea de producție de circa 1.000 de tone/an de Somn de Iratos, cu respectarea tuturor normelor sanitar-veterinare și ale calității.

„Vom extinde suprafața heleșteului de pescuit de agrement până la 10 ha, urmând să creștem și alte specii. Vom încerca să creștem și materialul biologic necesar pentru înmulțirea artificială a speciilor ornamentale de pești. Stația de reproducere funcționează în prezent doar pentru somn african, urmând să se diversifice și sa producem puiet și de crap, fitofag, știucă sau alte specii care vor fi cerute de piață.

„Ferma piscicola IRATOSU se adresează în special societăților comerciale care doresc colaborare pe termen lung – magazine de desfacere produse din acvacultură, HoReCa, bălți și heleștee de pescuit și agrement, însă ne adresăm în aceeași măsură și persoanelor fizice interesate de achiziționarea produsului nostru în cantități mici.

„Producem troci și bazine din fibră de sticlă pentru puiet și pentru acvacultură la comanda. Executăm orice model de bazin din fibră de sticlă. De asemenea, executăm și bărci pentru pescuit din fibră de sticlă”, se scrie în declarația de principii a companiei.

Ar fi putut fi afacerile acestei firme sau ale celorlalte pe care le păstorea, printre care „La Crișan Pescarul” sau Primatex, motive pentru crimă? Doar organele de cercetare vor putea stabili.

De menționat în acest context este faptul că, anul trecut, cele două firme ale lui Crișan, Primatex și Crimatex, au înregistrat profit. Doar Primatex a sărit de 100.000 euro profit. În cazul Crimatex, Ioan Crișan a avut un profit mic, de puțin peste 11.000 euro.

Caz „singular”

Luni, 31 mai 2021, Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, precizat că este „singular” cazul de la Arad, afaceristul amintit anterior a murit în urma unei explozii, adăugând că nu sunt informaţii că ar fi vorba despre „acţiuni în lanţ”, iar România este o ţară „sigură”.

„Afirm cu toată responsabilitatea că vorbim de un caz singular, România este o ţară sigură. Cunosc modul de operare al instituţiilor statului român, nivelul de implicare, profesionalismul lor. Vinovaţii vor fi identificaţi şi aduşi în faţa instanţei de judecată”, a afirmat Bode.

Conform precizărilor oficialului guvernamental, anchetatorii cercetează toate variantele posibile legate de eventuale relaţii conflictuale, comerciale sau personale, ale omului de afaceri.

„Am fost informat despre această tragedie sâmbătă dimineaţa, imediat după ce s-a produs, şi împreună cu conducerea MAI am decis să trimitem la Arad cei mai buni specialişti din Poliţia Română. Am luat legătura cu instituţiile partenere, mă refer la SRI, MApN, Parchetul General care a preluat acest caz de îndată şi, împreună, am gestionat sâmbătă şi duminică cercetările la faţa locului, astfel încât cei mai buni specialişti pe care îi are Poliţia Română să reuşească într-un timp cât mai scurt posibil să identifice o pistă, astfel încât autorul/autorii să fie trimişi în faţa instanţei de judecată”, a spus Lucian Bode.

El a precizat că epava autoturismului a fost ridicată duminică şi depozitată într-un loc unde se continuă cercetările.

„Luăm în calcul mai multe ipoteze de lucru. În acest sens, am audiat martori, membri ai familiei, angajaţi ai societăţii comerciale, prieteni, apropiaţi. Vizualizăm imaginile de la faţa locului, de pe traseul pe care l-a parcurs victima în dimineaţa de sâmbătă şi nu numai”, a explicat Bode.

Urmărim cu atenție ciudatul caz și vom reveni cu informații detaliate. Deocamdată, informațiile neconfirmate oficial spun că Ioan Crișan ar fi avut mari probleme financiare, având mai multe datorii.

El nu ar fi plătit arenda pe terenurile pe care erau amenajate bazinele piscicole pe care le deținea. Bărbatul pusese bazele afacerii prin intermediul banilor împrumutați de la bănci și de la mai mulți indivizi, potrivit Antena 3, informație preluată și de Gândul.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.