Premierul Ciucă, mulțumit: „România poate produce mâncare peste nevoile noastre!”

Premierul României, Nicolae Ciucă a condus, miercuri la Palatul Victoria, reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social unde s-a discutat, printre altele, despre securitatea alimentară, securitate care rămâne o preocupare permanentă, fiind una din cele mai mari provocări ale secolului, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

„România dispune de un potenţial agricol generos şi are capabilitatea să producă un volum de alimente care depăşeşte necesarul de hrană la nivel naţional. Tocmai de aceea trebuie să folosim acest avantaj pentru a asigura atât necesarul de alimente pentru populaţie, dar şi ca resursă importantă pentru o dezvoltare economică durabilă”, a declarat Nicolae Ciucă.

„Guvernul României a adoptat deja măsuri importante pentru agricultori, un sprijin de 300 milioane de euro, microgranturi şi granturi pentru capital de lucru pentru fermierii români, şi stabilirea salariului minim în agricultură şi industria alimentară la 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul construcţiilor”, arată Executivul.

Despre securitatea energetică și importanța acestei teme pentru guvernele lumii în acest context internaţional dificil, cei prezenți la reuniunea condusă de premierul Ciucă au subliniat faptul că furnizarea, transportul şi distribuţia de resurse energetice nu trebuie „să aibă de suferit în mod excesiv”.

„La nivelul asigurării securităţii în aprovizionarea cantitativă cu resurse energetice, în România atât Executivul, cât şi operatorii economici din sectorul energetic au acţionat cu prudenţă şi cu promptitudine, astfel încât furnizarea, transportul şi distribuţia de resurse energetice să nu aibă de suferit în mod excesiv. Din punctul de vedere al suportabilităţii preţurilor aplicate la clienţii finali, Guvernul României a adoptat un cadru legislativ având drept scop plafonarea şi compensarea preţurilor finale pentru anumite categorii de consumatori finali de energie electrică şi de gaze naturale, astfel încât acestea să nu creeze dezechilibre majore între nevoia de consum şi puterea de cumpărare”, subliniază Executivul.

- Publicitate -

„România poate avea o situaţie mai bună faţă de alte state, având în vedere faptul că aproximativ o treime din ţiţei şi aproximativ 90% din necesarul de gaze naturale sunt acoperite din producţia internă”, s-a precizat la întâlnirea de azi, prezidată de premierul Ciucă.

Despre măsurile luate pentru a contracara efectelor războiului la nivel economic şi social în România, Nicolae Ciucă a arătat că Executivul au fost luate mai multe, în acest sens: 300 de milioane de euro alocaţi pentru a sprijini IMM-urile care se confruntă cu dificultăţi din cauza efectelor generate de contextul regional, 200 milioane euro, ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie, subvenţia de 0,50 lei/litru de carburant pentru susţinerea transportatorilor şi distribuitorilor, beneficiind de o schemă de sprijin dedicată de 300 de milioane lei, la care se adaugă compensarea cu 0,50 lei/litru la pompă.

„De asemenea, pentru susţinerea investiţiilor publice sunt alocate 5,2 miliarde lei în 2022 pentru continuarea şi finalizarea contractelor în derulare, iar pentru susţinerea angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic, care beneficiază de 75% din salariu, de la 1 mai până la sfârşitul anului sunt alocaţi 450 milioane lei. Sprijinul pentru cetăţeni s-a materializat prin acordarea de vouchere pentru alimente de bază, în valoare de 50 de euro la fiecare 2 luni, pentru românii cu venit mediu lunar mai mic de 600 lei, pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 lei, persoanele cu dizabilităţi şi persoanele cu venit minim garantat. Acest sprijin este în valoare totală de 1 miliard de euro, din care 50% din fonduri europene. Totodată, guvernul a aprobat şi acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toţi pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei, măsură care se aplică de la data de 1 iulie 2022”, se mai arată în comunicatul cabinetului Ciucă, citat de Agerpres.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole