Premierul Ciucă, decizie fără precedent în Comitetul interministerial pentru combaterea secetei: „Este necesar să intervenim rapid!”

Comitetul interministerial pentru combaterea efectelor secetei în agricultură, înființat săptămâna trecută, s-a întrunit marți, la Palatul Victoria, într-o primă ședință condusă de însuși șeful Executivului, Nicolae Ciucă.

În urma analizei asupra efectelor produse de schimbările climatice în agricultură, inclusiv a celor produse de seceta pedologică, concluzia a fost una evidentă, rezumată premierul Ciucă:

„Este necesar să intervenim rapid, cu toate resursele pe care le avem, naţionale şi europene, pentru a proteja agricultura noastră şi fermierii români. Vom continua să investim şi să modernizăm agricultura, pentru a micşora dependenţa de situaţia meteorologică. Punerea în funcţiune a sistemelor de irigaţii este principala noastră prioritate. Toată reţeaua de canale magistrale ale statului trebuie revitalizată şi extinsă, pentru a putea aduce apa şi în sectoarele secundare ale fermierilor. Măsurile pe care le vom implementa pe ariile afectate de secetă se vor baza pe propunerile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar toate ministerele de linie şi autorităţile responsabile vor contribui la combaterea efectelor generate de această secetă care afectează deja o mare parte din Europa”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Aproape că s-au și rezolvat toate problemele cu care se confruntă fermierii din perspectiva schimbărilor climatice! Mai ales că printre măsurile cu perspectivă imediată evaluate la nivelul Comitetului interministerial se numără asigurarea la timp a subvenţiilor şi fondurilor alocate din bugetul Uniunii Europene şi de la bugetul de stat pentru desfăşurarea în bune condiţii a lucrărilor agricole. Așa da, promptitudine!

Tot din comunicatul Guvernului aflăm că vor fi alocate fondurile necesare pentru executarea lucrărilor de reabilitare şi investiţii în sistemul de irigaţii, pentru a putea menţine astfel în funcţiune sistemul şi a creşte capacitatea acestuia de irigare. Mai mult, în cadrul ședinței Comitetului interministerial s-a propus chiar folosirea tuturor resurselor de apă pentru irigarea culturilor. Bravo, domnule! Cine s-ar fi gândit la o asemenea soluție?

Potrivit reprezentaților Guvernului, a doua parte a setului de măsuri discutate în Comitetul interministerial vizează soluţiile necesare de sprijin pentru recoltarea, transportul, depozitarea şi valorificarea produselor agricole, inclusiv prin asigurarea materiei prime şi a condiţiilor de funcţionare în zootehnie şi în unităţile de prelucrare/procesare şi aprovizionare a populaţiei cu produse agro-alimentare. Iar pe hârtie, lucrurile sunt clare: Comitetul are ca obiectiv pe termen scurt şi mediu, implementarea măsurilor necesare pentru creşterea capacităţii de industrializare a producţiei agricole primare şi valorificarea acesteia, precum și sprijinirea fermierilor în vederea pregătirii şi desfăşurării campaniei agricole din toamnă.

Din Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură, a cărui conducere este asigurată de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, fac parte reprezentanţi la nivel de secretar de stat din: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; Ministerul Finanţelor; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor; Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene; Ministerul Energiei; Ministerul Economiei; Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii; Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale; Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

Ehei, de-ar fi avut fermierii noștri parte de un comitet ca ăsta mai demult, agricultura românească ar fi fost departe…

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole