20 septembrie 2021 - 05:20

BREAKING. Cîțu spune că a dat deja banii pentru despăgubirile de secetă. Nu știe de alții!

„Nu văd sensul acestei discuții”, a declarat premierul Florin Cîțu, miercuri, 24 februarie 2021, la finele ședinței de Guvern, în momentul în care a fost întrebat de jurnaliști dacă a prins în buget și banii pentru despăgubirile de secetă.

Șeful Executivului de la București a răspuns ironic întrebărilor gazetarilor prezenți la briefingul de presă și a spus că se va gândi și la alte despăgubiri dacă „va mai fi secetă sau ceva”, „în viitor”.

„Referitor la acele sume, lucrurile sunt simple, din punctul meu de vedere. Anul trecut, Guvernul României a alocat cea mai mare sumă pentru despăgubirile de secetă – 1,1 miliarde de lei. Acelea au fost cererile, le-am despăgubit. Dacă ne gândim în viitor, că va fi secetă sau ceva, vom vedea atunci. Nici anul trecut n-au fost sumele alocate în buget, la începutul anului, și au fost alocate la rectificarea bugetară. Nu văd sensul acestei discuții. Anul trecut au fost alocate 1,1 miliarde de lei, de la buget, pentru despăgubiri pentru secetă”, a precizat Cîțu.

Doar un milion de lei

Cu toate că, în forma lansată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) beneficiază de o majorare cu circa 10 procente față de 2020, această majorare este pusă, în mare parte, pe fondul cheltuielilor mai mari pe care instituția guvernamentală va trebui să le realizeze pentru cofinanțarea fondurilor europene.

Cu privire la despăgubirile pentru culturile de primăvară afectate de secetă, veștile pentru fermierii care așteptau acești bani sunt dezastruoase. Suma care ar fi fost necesară pentru plata acestor despăgubiri nu se regăsește nicăieri în buget.

În tabelul publicat pe site-ul MFP se precizează că suma plătită pentru despăgubirile la culturile de toamnă în 2020 a fost de 930 milioane lei, în timp ce suma propusă pentru 2021 este de doar un milion de lei. Asta înseamnă, practic, o tăiere de 99,89% a sumei de bani alocată pentru despăgubirea fermierilor.

În cadrul congresului „Fermieri pentru fermieri” de joi, 11 februarie 2021, Adrian Oros recunoștea în avanpremieră că nu știe nimic despre miliardul de lei, necesar cheltuielilor cu despăgubirile fermierilor.

„Nu știu dacă-l am (n.r. – miliardul de lei pentru despăgubirile culturilor de primăvară, calamitate de seceta pedologică extremă). Voi afla dacă-l am. Cu siguranță, dacă o să am suficienți bani în buget, voi face tot ceea ce am propus.

„Fiecare minister și-a croit bugetul. Noi am avut bugetul croit de anul trecut, dar pe croiala respectivă trebuie să vină sumele, iar sumele nu le împarte ministrul Agriculturii, sumele vin de la Ministerul de Finanțe și fiecare minister, pe croiala respectivă, își pune sumele, în așa fel încât să acopere”, a afirmat la acea dată șeful de la Agricultură.